Uitslag poll: wat is de beste manier om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren?

28 oktober 2015

Vroegsignalering is een hot item binnen de zorg voor ouderen. In onze poll vroegen we ons af wat volgens onze bezoekers de beste manier is om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren. Het merendeel koos voor een huisbezoek of instrument door vrijwilligers of medewerkers van een gemeente. Volgens een kwart van de respondenten is een vroegsignaleringsinstrument door professionals de beste manier. Een kwart geeft aan dat instrumenten niet nodig zijn.

Met of zonder instrumenten?

In de poll op de website stelden wij de vraag: wat is de beste manier om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren? Een derde van de respondenten gaf als antwoord: 'huisbezoeken of ander signaleringsinstrument door vrijwilligers of medewerkers van gemeenten'. Een kwart koos voor 'met een signaleringsinstrument afgenomen door professionals, zoals Easycare-TOS of Om U'.

Poll vroegsignalering

Een kwart vindt dat professionals geen instrumenten nodig hebben. Professionals hebben volgens hen voldoende deskundigheid om problemen vroegtijdig te herkennen. Slechts 10 procent is van mening dat ouderen zelf of de omgeving aan de bel zullen trekken. Volgens die 10 procent is vroegsignalering waarschijnlijk niet effectief.

Vertrouwen

In de reacties kwam naar voren dat het bij het vroegtijdig signaleren van problemen belangrijk is om het vertrouwen te winnen van ouderen. Een gepensioneerd fysiotherapeut zei in een reactie: 'Ik heb de ervaring met mijn moeder dat ze met mensen die ze vertrouwde wilde praten over haar functioneren'. Een verzorgende reageert dat deskundigheid alleen niet voldoende is als mantelzorg ontbreekt. Volgens haar moet de professional het vertrouwen winnen van de oudere.

Vroegsignaleringsinstrumenten

Veel respondenten gaven aan dat vroegsignalering met een huisbezoek of een instrument voor hen de beste manier is. Er zijn meerdere vroegsignaleringsinstrumenten die gebruikt kunnen worden door huisartsen, praktijkondersteuners, vrijwiligers of wijkverpleegkundigen. Uit evaluaties van vroegsignaleringsprojecten komt overigens naar voren dat er vooral goed moet worden aangesloten bij waar ouderen behoefte aan hebben. Dat kan met behulp van een signaleringsinstrument zoals een vragenlijst, maar ouderen willen vooral iemand die goed naar hen luistert. Iemand die oprecht geïnteresseerd is in wat zij belangrijk vinden in hun leven, zodat de ondersteuning en zorg daarop aangepast kunnen worden.

Leergemeenschap Vroegsignalering op 17 november

Rondom vroegsignalering speelt niet alleen de vraag over hoe je het beste kunt signaleren. Professionals en vrijwilligers lopen in de praktijk tegen verschillende andere vraagstukken op. In de leergemeenschap Vroegsignalering (volgende bijeenkomst op 17 november) staan de volgende vraagstukken centraal: hoe sluit je optimaal aan bij de wensen en behoeften van ouderen? Hoe pak je gerichte 'case-finding' in de praktijk aan? En hoe richt je de opvolging in? De leergemeenschap is voor iedereen toegankelijk en leren door uitwisseling staat centraal. Meer informatie en aanmelden.

Polls op BeterOud

Houd de site en de nieuwsbrief in de gaten: binnenkort lanceren we weer een nieuwe poll. Heb jij nog een prangende vraag? Waar ben jij benieuwd naar? We lezen je ideeën graag in de reacties!

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...