Ouderenzorg in netwerkverband bespaart miljoenen

21 december 2016

Per dementiepatiënt valt maandelijks € 2000 te besparen, dat blijkt uit een onderzoek over Dementienet Wijchen. Langer thuis blijven wonen met zorg op maat betaalt zich uit. Het leidt tot minder ziekenhuisopnames en uitstel van opname in een verpleeghuis. En dankzij de breed ingestoken ondersteuning voelen ook mantelzorgers zich beter.

Het onderzoek vond plaats in een kleinschalig zorgnetwerk rond een huisartsenpraktijk in het Gelderse Wijchen. Dat netwerk hanteert de werkwijze van DementieNet: een hecht samenwerkingsverband met als belangrijkste pionnen de huisarts, (wijk)verpleegkundige, sociaal werker en mantelzorgers.

Kijk naar de hele situatie van de oudere

In het onderzoek zijn veertien patiënten met dementie 3,5 jaar gevolgd. De totale kostenbesparing kwam uit op bijna € 600.000. Het geheim? Niet alleen kijken naar gezondheidsklachten, maar naar de hele situatie van de oudere. Dat kan dankzij de screeningsmethode Easycare, die in Wijchen wordt gebruikt. Daarbij bekijkt een hulpverlener samen met de oudere wat iemand zélf als probleem ervaart.

Scherpere keuzes

Dat leidt tot veel scherpere keuzes in wat wel en wat niet nodig is, aldus de onderzoekers in hun eindrapport (pdf). En wat nog belangrijker is: het zorgt voor meer motivatie bij de ouderen. Dat maakt de kans op succes van de interventies vele malen groter. 'En dan gaat het om oplossingen op álle levensterreinen, dus niet alleen op het gebied van zorg.'

Goedkoper én beter

Bovendien is de werkwijze in Wijchen niet alleen goedkoper dan de duurdere verpleeghuis- en ziekenhuiszorg: ouderen en mantelzorgers zitten ook beter in hun vel dankzij deze aanpak. De geïnterviewde professionals merken dat mantelzorgers zich beter ondersteund voelen en beter zijn opgewassen tegen hun dagelijkse taken. In vijf van de veertien casussen zou de druk voor de  mantelzorgers bij reguliere zorg te groot zijn geworden.

Het prijskaartje

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van de Effectencalculator. Om het effect van interventies te meten gaat het dan om drie hoofdvragen:

  • Wat gebeurt er in het leven van de bewoner of cliënt?
  • Welke ondersteuning is hiervoor nodig?
  • Wat is het prijskaartje daarvan?

Het rapport stemt zeer positief, vinden de onderzoekers. Wel moet nog onderzocht worden of de Wijchense aanpak eenvoudig overdraagbaar is naar andere gemeenten in Nederland. Daarvoor moet je weten wat het kost aan geld en inspanning om een netwerk op te bouwen dat net zo goed is als dat in Wijchen, stellen de onderzoekers.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...