Werken aan de toekomst van ouderenparticipatie

03 juni 2017

Verslag bijeenkomst ouderenplatform

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen betrokken blijven bij de ouderenzorg? In diverse regio’s in Nederland zijn geweldige ontwikkelingen op dit gebied. Donderdag 11 mei kwamen verschillende ouderen die hierbij betrokken zijn samen. Om kennis uit te wisselen, ervaringen te delen én toekomstplannen te maken.

Ouderenparticipatie is de afgelopen jaren goed ontwikkeld binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg (nu BeterOud). En de resultaten zijn positief! Maar in 2018 stopt de subsidie. En dan? Daar dachten betrokken ouderen met elkaar over na.

Lees ook:
Tools binnen het thema ouderenparticipatie

Regionale netwerken

Op dit moment werken in Nederland honderden organisaties samen in acht regionale netwerken om de ouderenzorg te verbeteren. Ieder netwerk heeft een eigen groep ouderen die meewerkt aan verbeteringen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Zeven van deze acht netwerken (Academisch Centrum Netwerk Limburg kon helaas niet aanwezig zijn) gingen met elkaar om tafel:

  1. Netwerk Ouderenzorg Regio Noord
  2. Ouderennet VUmc en partners
  3. Kring Ouderenzorg AMC en partners
  4. Academische Werkplaats Noordelijk Zuid-Holland
  5. Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen
  6. GENERO - Netwerk Zuidwest-Nederland
  7. 100 uw welzijns- en zorgnetwerk

Lees ook:
Meer over de regionale netwerken

Inspirerend

Een inspirerende bijeenkomst, want: wat gebeurt er enorm veel in de regio’s! Zo zijn er geweldige projecten opgezet in buurten, wijken en steden rondom gezondheidszorg, welzijn en wonen. De netwerken zijn met recht netwerken te noemen: er wordt op allerlei fronten samengewerkt met lokale organisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen en noem maar op.

Leren van elkaar

Een deel van de bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en bij elkaar buurten. Aanwezigen kregen ruim de gelegenheid om elkaar te bevragen, ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. Zo werd er navraag gedaan naar concrete projecten (regio’s willen bijvoorbeeld iets met mondzorg doen, in andere regio’s loopt dat al: hoe hebben zij dat aangepakt?).

En er is gesproken over het grote verschil in verstrekte subsidies aan verschillende netwerken. Hoe komt het ene netwerk wél aan geld van de gemeente? Hoe pakten zij dat aan (en kunnen anderen dat als voorbeeld meenemen naar hun gemeente)? Wat zijn succesvolle projecten in de regio? En hoe is dat toepasbaar in andere regio’s?

Een inspirerende aftrap van deze nieuwe fase. De ouderen gaan binnen hun eigen regionale netwerk verder nadenken over hun toekomstplannen, zodat in het najaar concrete vervolgstappen gezet kunnen worden.\

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...