Marcel Olde Rikkert: 'Ouderen zijn niet suf'

29 september 2015

‘En vinden het niet erg als je vraagt of ze nog vrijen’. Zo klinkt de ondertitel van het interview met Marcel Olde Rikkert en Harry Burgers. De hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc en de 91-jarige Nijmegenaar spraken met het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over de populariteit van ouderengeneeskunde onder geneeskundestudenten. Wat is er nodig om studenten wél enthousiast te maken?

Stoffig imago

Studenten kiezen niet voor ouderengeneeskunde omdat het vak niet in de basisopleiding voorkomt. Ook zou het een stoffig imago zou hebben. Studenten willen vooral ‘mensen genezen’ en schrikken van de complexiteit van ziekten bij ouderen. Dat blijkt uit een eerder onderzoek van het tijdschrift. In Nijmegen probeert Olde Rikkert meer aandacht voor ouderen in het onderwijs te krijgen. Zo neemt hij naar colleges of werkgroepen regelmatig een ouder persoon mee, zoals Harry Burgers.

Ouderen zijn wél spannend

Samen laten ze zien dat ouderen wél spannend zijn. Harry spreekt uit zijn hart en met zijn verhalen kan hij de zaal persoonlijk aanspreken. Beiden vinden humor erg belangrijk. Een verhaal over naaktfoto’s wordt tijdens de colleges niet geschuwd.

Patiënt en mens

Het gaat niet alleen over genezen, maar ook over begeleiden: 'ik ben niet alleen patiënt, ik ben ook mens', zegt Burgers. Hij vindt dat artsen meer over hun patiënten zouden moeten weten als medemens: 'ze zouden meer aan hun eigen opa of vader moeten denken'. Ook wordt er niet gesproken over taboes als seks of levenseinde.

Lees het volledige interview op de website van het NTvG

Oud, (g)een probleem?

Het interview is onderdeel van de serie 'Oud (g)een probleem?' van het NTvG. De serie is deels gebaseerd op uitkomsten van het Nationaal Programma Ouderenzorg. Marcel Olde Rikkert en Jacobijn Gussekloo, hoogleraar huisartsgeneeskunde in het LUMC, vormen de gastredactie.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...