Kwetsbare ouderen missen informele zorg in dorp

08 februari 2016

Rapport Kleine gebaren

Ook kwetsbare ouderen in dorpen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een rapport dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteerde. Hoewel er in dorpen sociale controle heerst, is er ook privacy in het geding. Dit staat burenhulp in de weg.

'Goed wonen'

Zo'n 90 procent van dorpelingen vindt het 'goed wonen' bij hen in het dorp. Slechts een kleine minderheid vindt dat het slecht gesteld is met de leefbaarheid van het dorp. Toch leiden prettige omgangsvormen en sociale harmonie niet per definitie tot hulp voor ouderen die daar het meest behoefte aan hebben.

Meer hulp nodig

Fysiek kwetsbare of beperkte ouderen krijgen relatief veel hulp aangeboden. Maar, ruim 20 procent heeft geen dorpsgenoten die zij om hulp kunnen vragen. Hoewel dorpsbewoners meer 'informele hulp' ontvangen naarmate ze ouder worden, zegt 40% van de 85-plussers meer hulp nodig te hebben.

Sociaal isolement

De informele zorg of burenhulp die de meest kwetsbare ouderen - hoogbejaarden met een laag inkomen - bereiken, is vaak niet voldoende. Zij krijgen minder hulp dan ouderen met een gemiddeld of hoog inkomen en geven vaak aan dat zij geen behoefte hebben aan hulp van anderen. Deze combinatie zou kunnen duiden op een sociaal isolement', schrijft sociaal psycholoog Lotte Vermeij in haar rapport. De onderzoekster vermoedt dat een dorpsbewoner net als een stedeling gesteld is op privacy en rust.

Kleine gebaren

De resultaten komen uit het rapport 'Kleine gebaren' van het SCP. Onderzoekster Lotte Vermeij gaat in op het belang van dorpsgenoten voor ouderen op het platteland. De publicatie beschrijft de manier waarop ouderen de lokale gemeenschap waarderen. Wat zijn de dagelijkse problemen die zij in hun leven ervaren? Welke rol speelt het sociale contact in het dorp? Hoeveel hulp ontvangen ouderen?

Het rapport is gratis te downloaden op de website van het SCP.

Bron: SCP / Volkskrant

Wat is jouw mening?

We zijn benieuwd of oudere dorpsbewoners, thuiszorgmedewerkers of mantelzorgers dit herkennen. Wat is jouw ervaring met informele hulp in het dorp? Laat het weten in de reacties!

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 12-02-2016
  • Adriana C. Verkaik - gepensioneerd - KBO - Heerlen

In Uw bericht in nieuwsbrief van 11 februari jl deelt u mee dat kwetsbare ouderen in een dorp informele zorg missen. Ook in mijn wijk in Parkstad Heerlen mis ik als oudere van 83 informele zorg. Ben invalide en geheel afhankelijk van zes keer in de week v.m. lichamelijke verzorging. De h.h.hulp haalt bij tijd en wijle boodschappen voor mij. Men leeft in onze wijk helaas helemaal naast en niet met elkaar. Wel zwaait men soms naar mij als ik in de kamer zit. Dit is het hele contact wat ik van de buren om mij heen ontvang. Plaatsen als Kerkrade en Brunssum hebben boodschappenplusbussen en daarmee doen de ouderen onder elkaar, al dan niet met rolstoel en/of rollator tezamen onder begeleiding met die bus boodschappen en gaan soms een dagje uit. Na informatie blijkt dat ik als Heerlense niet met hen mee mag voor zo'n uitje. Woonde 33 jaar inEde, een grote plaats op de Veluwe, en had daar veel contacten met buren etc. Woon hier nu al weer 15 jaar jaar in het zuiden en mis deze gezelligheid hier. In Ede en Capelle aan den IJssel, waar ik vroeger woonde rijden wel bg. bussen. Jammer allemaal. Hartelijk dank voor uw vraagstelling.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...