Ouderen hebben andere prioriteiten dan artsen denken

09 juni 2015

Uit onderzoek van Cynthia Hofman blijkt dat ouderen vaak andere prioriteiten hebben dan dat hun artsen denken. De psycholoog toetste in haar promotieonderzoek de voorkeur van ouderen en zorgverleners. Wat blijkt? Ouderen vinden zelfstandig functioneren het allerbelangrijkste, terwijl zorgverleners zich vaak richten op pijnbestrijding.

Wetenschappelijk onderzoek

Cynthia Hofman heeft haar promotieonderzoek verricht binnen het RadboudUMC in Nijmegen. Als onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft zij een samengestelde uitkomstmaat voor wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg ontwikkeld. In de Telegraaf stond afgelopen zaterdag een infographic met de uitkomsten, cijfers en aanbevelingen op basis van het onderzoek.

 Infographic zorg voor ouderen
Klik om te vergroten

Belangrijkste hulpvragen

De uitkomstmaat dient de meerwaarde van experimenten en projecten te evalueren en wordt gebaseerd op wat ouderen, mantelzorgers en geriatrische professionals relevante levensdomeinen vinden. Er is hen indirect gevraagd welke hulpvraag zij prioriteit geven, zoals bijvoorbeeld lichamelijk functioneren en emotioneel welbevinden.

Aanbevelingen

Uit het onderzoek volgen ook enkele aanbevelingen voor zorgverleners:

  • Stem de zorg af in samenspraak met de patiënt. Houd rekening met de persoonlijke en wensen en mogelijkheden van de patiënt.
  • Huisarts zou ook onderwerpen als zelfredzaamheid en welbevinden moeten bespreken en niet alleen kijken naar de fysieke klachten.
  • Ouderen zouden zelf bij hun huisarts moeten aangeven waar zij behoefte aan hebben / wat zij nastreven.

Meer weten?

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...