'Bewustzijn op gang brengen over ouder worden'

29 juni 2017

Organisaties en ambassadeurs bundelen krachten in BeterOud

'Het bewustzijn aanwakkeren over ouder worden, en dat mensen daar ook naar handelen. Dat willen we met BeterOud op gang brengen’, aldus emeritus hoogleraar Martin Boekholdt tijdens de kick-off op 27 juni. Met een handtekening bevestigden 11 organisaties officieel hun samenwerking in BeterOud.

Organisaties hebben net hun handtekening gezet
De handtekeningen zijn gezet! Foto: Mark de Leeuw.

Nelli Cooman en Willem Reimers

Ook 15 ambassadeurs die hun sporen hebben verdiend in sectoren als wetenschap, zorg, sport en entertainment doen mee. Nelli Cooman (Olympisch atlete) en Willem Reimers (bekend van het televisieprogramma Herrie in het Hotel) zijn enkele van deze ambassadeurs die op persoonlijke titel bijdragen aan BeterOud. Op de kick-off kwamen zij en de samenwerkende organisaties bijeen om te praten over de doelen van BeterOud en de manier waarop het gedachtegoed het beste kan worden verspreid.

Bekijk ook de video van de kick-off met een aantal ambassadeurs en consortiumpartners aan het woord.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

'Achter de geraniums ga je dood'

Gemene deler van de inspirerende bijeenkomst was: 'BeterOud begint niet als je kwetsbaar wordt, maar in een fase dat je daar nog iets aan kunt doen’. Andere tegeltjeswijsheden: 'Achter de geraniums ga je dood', 'blijf aan de bal en stop niet met leuke dingen doen', 'plak ouderen niet direct een etiket op, maar volg hun passies. Díe binden en verbinden', 'er zijn veel termen voor beter oud worden, maar de rode draad is aanpassingsvermogen'.

"BeterOud begint niet als je kwetsbaar wordt, maar in een fase dat je daar nog iets aan kunt doen"

De deelnemers maakten in 4 pitches kennis met een breed spectrum aan onderbouwde inzichten: waarom zijn beweging (krachttraining) en voeding (eiwitrijk eten) zo belangrijk voor ouderen? Hoe hebben kunst en cultuur een positieve impact op het welbevinden van ouderen? En waarom joie de vivre (leefplezier) misschien wel het belangrijkste medicijn is tegen je oud voelen.

Wie zijn Beteroud?

BeterOud is een samenwerkingsverband van ouderen, professionals en organisaties die zich (onder meer) bezighouden met ouderen. Partnerorganisaties zijn de kennisinstituten Movisie en Vilans, ouderenhuisvester Habion, de ouderenorganisaties KBO-PCOB en NVOG-KNVG , Sociaal Werk Nederland, het ROS-netwerk, Pharos, Laego en de Stichting Educatie Zorg en Welzijn. BeterOud komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg.
Meer over BeterOud

Ouderen centraal

Leuker, zinvoller en beter oud worden kan op veel manieren. Kennisdelen is een belangrijke taak die het consortium voor zich ziet. Ouderen, professionals en organisaties die betrokken zijn bij BeterOud zetten zich daarvoor in. Ook werken zij aan het verbeteren van wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Niet alleen voor, maar vooral ook mét ouderen. De wensen van ouderen zelf zijn altijd het uitgangspunt. Daarbij is van belang om met de achtergrond van elke individuele oudere rekening te houden. Er zijn onder andere leergemeenschappen, werkplaatsen en een website waar alle kennis samenkomt.

Meer over BeterOud en onze ambities in onze video:

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...