Wat zijn jouw ervaringen met zelf- en samenredzaamheid?

04 januari 2016

Werkplaats 'Zelf- en samenredzaamheid' in overleg

In de werkplaats 'Zelf- en samenredzaamheid' wordt samen met zorgorganisaties een handvat ontwikkeld om thuiszorgmedewerkers te ondersteunen bij het samenwerken met de cliënt en mantelzorger. Het doel: het zo zelfstandig mogelijk blijven van de cliënt.

De deelnemers van de werkplaats zijn benieuwd naar jouw ervaringen met het ondersteunen van zelfredzaamheid van een cliënt samen met zijn netwerk. Help mee en gebruik het formulier om jouw ervaringen met de werkplaats te delen.

Werkplaats

De werkplaats 'Zelf- en samenredzaamheid' is een initiatief van Vilans. Het bestaat uit een werkgroep van 8 zorgprofessionals en teamleiders van zorgorganisaties uit het hele land. Eind november deelden zij met elkaar hun ervaringen.

Gespreksvoering

De werkgroep borduurt voort op bestaande tools, zoals de zelfredzaamheidsmeter en het ecogram (pdf), en legt de focus op gespreksvoering: hoe ga je het gesprek aan met een cliënt en zijn mantelzorger over de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben?

Aandachtspunten

Deelnemers werd gevraagd een casus te delen uit de praktijk. Hieruit bleek dat het voor zorgmedewerkers soms lastig is om echt het gesprek aan te gaan met een cliënt of mantelzorger, weerstand te overwinnen en/of daadwerkelijk te weten te komen wat er speelt bij een mantelzorger.

De volgende vragen kwamen naar voren:

  • Wat betekent het in de praktijk om de cliënt vanuit eigen kracht te ondersteunen?
  • Hoe laat ik de regie en verantwoordelijkheid bij de cliënt?
  • Hoe ga ik om met weerstanden bij de cliënt en zijn/haar netwerk?
  • Hoe motiveer ik cliënten om hun gedrag te veranderen?
  • Hoe bouw ik contact op met mantelzorgers?
  • Hoe kom je achter de motivatie van een mantelzorger om de cliënt te helpen?
  • Hoe voorkom ik overbelasting?

Tools ervaren in de praktijk

Om echt te ontdekken wat goed en minder goed werkt bij het toepassen van verschillende tools, gaat de werkgroep de komende tijd aan de slag met twee tools: Toolkit samenwerken met mantelzorgers en de Handreiking zelfredzaamheid. De werkgroep legt haar ervaringen vast en deelt deze op de bijeenkomst van 1 februari.

Deel jouw dilemma

Om zoveel mogelijk inzicht te krijgen en ervaringen te delen doet de werkgroep graag een beroep op jou. Welke situaties kom jij tegen als het gaat om het ondersteunen van zelfredzaamheid van een cliënt samen met zijn netwerk? Heb jij goede voorbeelden of prangende dilemma’s waar je wel wat tips voor kunt gebruiken? Laat jouw ervaringen achter in deze korte vragenlijst.

Vul de vragenlijst in

De eerste vijf inzendingen ontvangen een kort persoonlijk telefonisch advies van een van de experts van Vilans.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...