85-plussers in verpleeg- en verzorgingshuizen voelen zich even vaak gezond als zelfstandig wonende 85-plussers

06 oktober 2017

85-plussers in verpleeg- en verzorgingshuizen voelen zich even vaak gezond als zelfstandig wonende 85-plussers. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van de Gezondheidsenquête en het Onderzoek ouderen in instellingen.

beter-oud-verpleeg-verzorging-zelfstandig-wonen

Ouderen in instellingen: vaak een beperking en aandoening

SCP en CBS hebben in 2015/2016 onderzoek gedaan onder ouderen in verpleeg- of verzorgingshuizen. Aan het onderzoek werkten 1,6 duizend tehuisbewoners mee. Ze kregen onder meer vragen over hun gezondheid en leefsituatie. Deze ouderen bleven tot nu toe buiten beeld in CBS enquêteonderzoeken zoals de Gezondheidsenquête.

Onderzoeksresultaten

We zetten een aantal resultaten uit het onderzoek voor je op een rij:

  • Ervaren gezondheid van zelfstandig wonende ouderen neemt af naarmate de leeftijd vordert
  • Onder tehuisbewoners neemt het gevoel van gezondheid juist toe
  • Aantal mensen in verzorgings- of verpleeghuis neemt af, namelijk van 116 duizend mensen (2016) t.o.v. 141 duizend mensen (1998) van 55 jaar of ouder.
  • 8 op de 10 verpleeg- en verzorgingshuisbewoners hebben fysieke beperkingen
  • 44 procent van de bewoners kampt met ernstige fysieke beperkingen (moeite met wassen, naar toilet gaan en zich aan- en uit te kleden)
  • 37 procent heeft zeer ernstige fysieke beperkingen (ze kunnen niet zonder hulp in en uit bed stappen, of zelf opstaan uit een stoel)
  • De meeste bewoners hebben meer dan één chronische aandoening. Bijna 60 procent van de tehuisbewoners heeft twee tot vier aandoeningen, een kwart heeft vijf of meer aandoeningen.
  • 4 procent van de ouderen heeft geen enkele chronische aandoening. Veel voorkomende aandoeningen zijn onvrijwillig urineverlies (55 procent), gewrichtsslijtage of chronische gewrichtsontsteking zoals artrose of reuma (42 procent), diabetes (21 procent), of de gevolgen van een beroerte (18 procent).

Ouderen thuis: vaker, maar niet altijd, gezond oud

Het is opvallend te noemen dat tehuisbewoners veel minder vaak ernstig beperkt zijn ten opzichte van zelfstandig wonende ouderen. Wel zijn zelfstandig wonende ouderen gemiddeld 17 jaar jonger dan ouderen die in een instelling wonen, en zij zullen om die reden minder beperkingen hebben. Daarom is er in het onderzoek ook specifiek gekeken naar de alleroudsten die zelfstandig wonen. Het gaat dan om mensen boven de 80 jaar.

In dat geval heeft ruim 60 procent thuiswonende 80-plussers moeite met traplopen, een derde met aan- en uitkleden. 52 procent heeft moeite met zich buitenshuis te verplaatsen. Van de tehuisbewoners heeft 90 procent moeite met traplopen, 76 procent met aan- en uitkleden en 80 procent zegt moeite te hebben met zich buitenshuis te verplaatsen. Daarbij blijkt dat zelfstandig wonende ouderen boven de 90 minder vaak last hebben van chronische aandoeningen dan ouderen in verzorgingshuizen.

Lees ook:

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...