Ouderen en mantelzorgers helpen mbo-zorgstudenten bij onderwijsmodule 'Familie (in)zicht'

30 december 2015

Logo Familie (in)zicht

Ouderen en mantelzorgers helpen mbo-studenten bij de onderwijsmodule ‘Familie (in)zicht’. Deze module gaat over samenwerking tussen ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals. Zowel bij de ontwikkeling van deze module als tijdens de praktijklessen zijn ouderen en mantelzorgers betrokken. Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiering vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Betrokkenheid ouderen en mantelzorger

Zowel tijdens de ontwikkeling van de module als tijdens de lessen zelf is een grote rol weggelegd voor ouderen en mantelzorgers. Zij vormden samen met docenten en medewerkers uit de zorg een zogenaamde 'meeleesgroep'. Deze groep reageerde op de online werkversie van de onderwijsontwikkelaars.

In de praktijklessen geven ouderen en mantelzorgers de studenten meer inzicht in het perspectief van ouderen en hun mantelzorgers door middel van gesprekken, rollenspellen, interviews en het vertellen over de eigen ervaringen met de zorg.

Familie (in)zicht

Familie (in)zicht is bedoeld voor mbo-studenten verpleegkunde, verzorgende en medewerker maatschappelijke zorg. Deze onderwijsmodule bestaat uit 4 e-learnings en 4 praktijklessen. De onderwijsmodule is getest bij 2 ROC’s: het Deltion College en het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland. Op basis van deze pilots wordt de onderwijsmodule en de module voor de ouderen en mantelzorgers verder doorontwikkeld. De online module is vrij beschikbaar via deprofessionelemens.nl.

Ouderenparticipatie in het onderwijs

Studenten enthousiast maken voor de zorg aan ouderen en het onderwijs beter laten aansluiten bij de behoeften van ouderen. Dát is het doel van ouderenparticipatie in het onderwijs. Eerder verzamelden Zorgbelang Nederland en Vilans 7 goede voorbeelden van ouderenparticipatie in het onderwijs uit het hele land.

Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...