Nieuw leven voor verzorgingstehuis

31 augustus 2015

Oma met baby

30.000 plekken in verzorgingstehuizen dreigen te verdwijnen. Ouderen kunnen er immers alleen nog terecht als ze veel zorg nodig hebben. Verzorgingshuizen die dreigen te moeten sluiten, krijgen op tientallen plekken in Nederland een tweede leven. Studenten, jongeren of vluchtelingen wonen samen met de ouderen en helpen een handje mee.

Baby in verzorgingstehuis

Stichting Habion en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht experimenteren met woonvormen waarbij ouderen samenleven met andere groepen. Op de locatie Molenhof in Zwolle wonen nu 6 studentes tussen de bewoners. Eén van de studentes is onlangs bevallen van een baby waardoor er maar liefst 3 generaties samenleven in het verzorgingshuis.

Tweede leven voor verzorgingshuis

Een deel van de wooncentra blijft voor ouderen. Een ander deel is bestemd voor sociale huurwoningen voor studenten, jongeren of vluchtelingen. Peter Boerenfijn van stichting Habion: 'We sluiten geen verzorgingshuizen, we vinden ze opnieuw uit.'

We sluiten geen verzorgingshuizen, we vinden ze opnieuw uit

Steeds vaker wordt er geëxperimenteerd met woonvormen waarbij jong en oud samen wonen. In Katwijk wonen bewoners van een woonzorgcentrum vanaf oktober samen met vluchtelingen. Ze gaan meehelpen in de ouderenzorg waarvoor ze een opleiding krijgen.

Ervaringen

In een uitzending van het NOS-journaal komen zowel studenten als oudere bewoners aan het woord. 'Het is geven en nemen. Samen lachen, samen praten, lachen, geintjes uithalen,' vertelt een bewoner.

Het samenwonen gaat, na een poos te moeten wennen, opvallend goed. Maar, niet alle buurtbewoners zijn altijd even enthousiast over nieuwe bewoners. Ook moeten overheden regels versoepelen en krijgen eigenaren te maken met hogere lasten.

Toch gelooft Habion dat gemengd samenwonen in het tehuis toekomst heeft. Zij gaan het aantal locaties met 10 per jaar uitbreiden.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...