Hoogleraar Niek de Wit: 'zoek zelf de oudere migrant op'

13 april 2016

Oudere migranten vinden de weg naar de zorg niet en de zorg bereikt hen onvoldoende. Terwijl deze ouderen wel veel gezondheidsproblemen hebben. ‘Wacht daarom niet totdat ze in zorg komen, maar zoek hen zelf op.’ Een goede tip voor wie een vernieuwend idee wil insturen voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs.

Grotere kwetsbaarheid

De groep oudere migranten groeit snel. In 2025 zijn er in ons land bijna een half miljoen migranten van 55 jaar of ouder. Ze horen tot de kwetsbaarste mensen in onze samenleving. Ze hebben vaak een leven lang zwaar werk gedaan, hebben weinig opleiding, spreken slecht Nederlands en leven in achterstandswijken van een minimaal inkomen. Al die factoren hebben een ongunstig effect op de gezondheid. Oudere migranten hebben dan ook vaker te maken met aandoeningen als diabetes, gewrichtsklachten, overgewicht, COPD, angst, depressie en dementie dan autochtone Nederlanders.

‘Het hoort erbij’

Zelf weten de oudere migranten weinig van hun eigen gezondheidsproblemen. Ze denken dat die pijn in de knieën of die somberheid bij het ouder worden hoort, vertelt Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde en coördinator van het Netwerk Utrechtse Zorg Ouderen (NUZO). ‘Waarom zou je daarvoor naar de dokter gaan?’ Ze maken dan ook relatief weinig gebruik van de fysiotherapeut, het ziekenhuis en de ggz, ondanks hun klachten.

Niek de Wit over migrante ouderen

Onvoldoende aansluiting

Reden genoeg voor de zorg om extra aandacht aan deze ouderen te besteden. Maar dat gebeurt nog mondjesmaat. Er is sprake van een mismatch. Zorginstellingen bereiken oudere migranten onvoldoende met hun aanbod, dat ook niet altijd aansluit. Tegelijkertijd weten oudere migranten weinig van wat de zorg hen kan bieden en zoeken zij erg laat hulp. Dit beeld gaat niet voor alle oudere migranten even sterk op, waarschuwt De Wit. Het geldt vooral voor Marokkaanse, Turkse en, iets minder, Surinaamse en Antilliaanse mensen.

De weg vinden

Bij een onderzoek van het NUZO onder Marokkaanse, Turkse en Molukse ouderen merkte De Wit dat Marokkaanse ouderen nog ver van de Nederlandse samenleving af staan. ‘Ook hun familieleden vinden vaak de weg naar de zorg niet’, zegt De Wit. ‘Die geven wel veel mantelzorg en laten oma echt niet alleen naar de dokter gaan. Maar ze zijn niet altijd op de hoogte van de zorgmogelijkheden bij bijvoorbeeld dementie. Of van wat dementie precies is. ‘

Nieuwe wegen om deze groepen ouderen te bereiken zijn dus hard nodig. De Wit noemt voorlichting over gezondheidsproblemen en projecten om deze ouderen actiever en fitter te maken. ‘Mooie initiatieven vind ik bijvoorbeeld beweegprogramma’s voor oudere migranten. In Utrecht is een sportschool speciaal voor Marokkaanse vrouwen. Dat vind ik echt vernieuwend.’

Moskee als ontmoetingsplek

‘Ik denk dat je zelf naar de oudere migranten moet toegaan. De moskee is de beste ontmoetingsplek voor Marokkanen en Turken, heb ik geleerd. Laat ze opzoeken door mensen die hun culturele achtergrond delen. Dat werkt het beste. Van oudere migranten kun je niet verwachten dat ze zelf de zorg opzoeken.’

Win de Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Heb je een vernieuwend idee om beter te zorgen voor het welzijn van oudere migranten? Doe mee met de nationale Zorgvernieuwingsprijs van ZonMw. Stuur je idee in vóór 26 april. De winnaar krijgt € 75.000 om het idee uit te voeren. Ook kanshebbers krijgen hulp om hun idee verder te brengen.

Bron: www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...