Minder zorgkosten en meer zelfredzaamheid

24 mei 2016

In Nederland worden jaarlijks ruim 27.000 ouderen na een ziekenhuisopname doorverwezen naar een afdeling voor geriatrische revalidatie, meestal in een verpleeghuis of herstelkliniek. Doel is terugkeer naar hun oorspronkelijke woonsituatie. Maar, ouderen ondervinden daarbij knelpunten, zoals gebrek aan coördinatie tussen zorgverleners.

Op weg naar herstel

Het project Op weg naar herstel, dat gefinancierd is vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO), heeft daarom een Zorgpad Geriatrische Revalidatiezorg voor ouderen met complexe problematiek ontwikkeld. Dit Zorgpad laat een verbetering zien in zelfredzaamheid en participatie van patiënten na drie maanden, en in kwaliteit van leven van mantelzorgers na negen maanden. De zorggerelateerde kosten waren na 9 maanden aanzienlijk lager. Ook worden significant meer patiënten ontslagen naar de thuissituatie.

Minder zorgkosten

De economische evaluatie laat zien dat de cliënten die het Zorgpad volgen € 13.868 minder zorgkosten maken dan de cliënten die dat niet doen. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door een korter verblijf in het ziekenhuis en de Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ).

Het Zorgpad Geriatrische Revalidatiezorg is ontwikkeld in samenspraak met vertegenwoordigers van cliënten, mantelzorgers, zorgverleners en belangenorganisaties en is in eerste instantie in de regio Maastricht-Heuvelland ingezet.

Bron: Mediator

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...