Meer ouderen naar spoedeisende hulp

27 september 2015

Er komen steeds meer ouderen naar spoedeisende hulp posten in de Nederlandse ziekenhuizen. Tweederde van de SEH’s zien meer 75-plussers zich melden. Bijna 1 op de 5 posten spreekt over een sterke stijging. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.

Ouderen langer thuis

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Hierdoor stijgt het risico op ongelukken. Naast vergrijzing is dit volgens de ziekenhuizen een belangrijke oorzaak van de toename. In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond nam het aantal 75-plussers op de SEH met 6 procent toe, terwijl het totaal aantal patiënten dit jaar daalde.

'We kunnen niet bewijzen dat het beleid van de overheid hier invloed op heeft', zegt de Roermondse SEH-arts Martien Schellart. 'Maar de toename is toch meer dan je op basis van de vergrijzing mag verwachten. We merken dat mensen langer thuis moeten blijven, zodat de zorg thuis door de mantelzorgers, de thuiszorg en de huisarts langer geleverd moet worden. En dat het op een gegeven moment spaak loopt en dat er dan geen acute opvang beschikbaar is.'

Amsterdam

Ook op de 7 SEH-posten in Amsterdam daalt het aantal bezoekers de laatste jaren. Maar, het aantal ouderen is toegenomen van 13.000 75-plussers in 2013 naar 15.278 dit jaar.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...