Meedenken over zorg op maat

05 juni 2017

Wat willen ouderen bespreken met hun zorgverlener?

De uitkomstmaat van Vilans-onderzoeker Cynthia Hofman geeft weer wat ouderen belangrijk vinden als het gaat om hun algeheel welbevinden. Vertaald naar de praktijk kan deze uitkomstmaat een grote rol gaan spelen bij gesprekken die jij als zorgverlener houdt met cliënten. Wil je hierover met ons meedenken?

Oproep aan zorgverleners

Wat wij vragen is of je ons wilt helpen een handzaam instrument te maken waar zorgverleners en oudere cliënten echt iets aan hebben in de praktijk. Wij nodigen je uit om jouw cliënten te vragen wat hun ideeën zijn over dit instrument, zodat het zal aansluiten bij hun behoeften en wensen. Zo willen we gezamenlijk werken aan een bruikbaar en praktisch instrument waar ouderen veel baat bij zullen hebben in het gesprek met jou als zorgverlener.

Mail ons voor meer informatie en aanmelding: S.Suijkerbuijk@vilans.nl Let op: men kon zich aanmelden tot 30 juni 2017.

Praktische toepassing

Eigenlijk is de uitkomstmaat die Cynthia Hofman ontwikkelde bedoeld om in wetenschappelijk onderzoek de kwaliteit van interventies in de ouderenzorg te meten. Maar juist in de praktijk kan deze uitkomstmaat ook heel waardevol zijn, namelijk bij gesprekken tussen jou als zorgverlener of welzijnswerker met je cliënt. Wat je cliënt belangrijk vindt is dan het uitgangspunt van zo’n gesprek. Vervolgens kijk je samen met je cliënt hoe je zijn algeheel welbevinden kunt verbeteren.

In gesprek blijven

Dat het goed is om deze vragen te blijven stellen blijkt ook uit Hofmans onderzoek. Zij toonde namelijk aan dat ouderen andere dingen belangrijk vinden dan zorgverleners als het gaat om hun algeheel welbevinden. Lees meer over het onderzoek: 'Ouderen hebben andere prioriteiten dan artsen denken'

Het bijzondere van Hofmans uitkomstmaat, de TOPICS-CEP, is dat hij informatie over verschillende gebieden combineert in één score. Deze gebieden zijn bijvoorbeeld chronische aandoeningen of sociaal functioneren. Deze score heeft een waarde van 1 tot 10, van een slecht tot een heel goed algeheel welbevinden.

Wil je weten hoe Cynthia Hofman te werk ging in haar onderzoek? Lees erover in dit interview.

Kwaliteitsindicator in de ouderenzorg meet wat hij moet meten

Hofmans uitkomstmaat laat zien wat het effect is van zorg en ondersteuning op de gezondheidstoestand van één patiënt of van een groep patiënten. Een mooie indicator dus om de kwaliteit van zorg te meten. Om deze indicator te gaan gebruiken moesten de onderzoekers wel eerst aantonen dat het een valide maat is die meet wat hij moet meten, namelijk het algeheel welbevinden van ouderen. Hun conclusie is dat de uitkomstmaat hier inderdaad voor geschikt is. In maart 2017 publiceerden de onderzoekers de uitkomsten van deze validatie in een internationaal tijdschrift.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...