Martini Ziekenhuis en UMCG starten met Transmurale Zorgbrug

16 maart 2016

Het Martini Ziekenhuis en het UMCG starten met de Transmurale Zorgbrug, waarbij een wijkverpleegkundige voor patiënten ouder dan zeventig jaar wordt ingezet als schakel tussen ziekenhuis en thuis. De Groningse ziekenhuizen werken in dit traject nauw samen met TSN Verpleging & Verzorging en UMC Groningen Thuis.

Zorgtraject van ziekenhuis naar thuis

De Transmurale Zorgbrug combineert proactieve ziekenhuiszorg voor de oudere patiënt met transmurale interventies door een wijkverpleegkundige. Het blijkt dat ouderen na een ziekenhuisopname vaak moeilijk herstellen. Een derde van de ouderen overlijdt zelfs binnen drie maanden na ontslag. Uit onderzoek van het UMCG en AMC blijkt dat als de wijkverpleegkundige al in het ziekenhuis komt kennismaken en daarna ook thuis regelmatig langskomt, de sterfte onder deze groep fors afneemt. Volgens internist Ouderengeneeskunde en klinisch geriater Sophia de Rooij (UMCG) komt dit vooral doordat wijkverpleegkundigen kunnen helpen bij het verwerken van alle informatie die op een oudere afkomt, bijvoorbeeld omtrent het gebruik van medicijnen.

Deze week begon de verpleegafdeling Longziekten van het Martini Ziekenhuis al met de nieuwe werkwijze. Vanaf 1 april starten ook de verpleegafdeling Cardiologie en het UMCG. Het is de bedoeling dat andere verpleegafdelingen, andere thuiszorginstellingen en andere ziekenhuizen binnenkort aanhaken. De verwachting is dat praktijkverpleegkundigen ouderenzorg op termijn de Transmurale Zorgbrug ook kunnen gaan bemensen. De nieuwe werkwijze reduceert de zorgkosten; ouderen liggen een dag korter in het ziekenhuis.

Starten met de Transmurale Zorgbrug?

Op BeterOud staat veel informatie over transmurale zorg en praktische tools om zelf aan de slag te gaan. Ook organiseren we gratis bijeenkomsten om ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en revalidatieafdelingen van verpleeghuizen die aan de slag willen of al bezig zijn met de Transmurale Zorgbrug verder te helpen. Bianca Buurman en Sophia de Rooij geven tijdens deze bijeenkomsten advies, collega’s delen ervaringen en we komen tot oplossingen voor eventuele drempels bij de implementatie van de zorgbrug in jouw regio. Op 3 oktober en 5 december vinden de bijeenkomsten plaats. Kom je ook?

Bron: Martini Ziekenhuis

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...