Marcel Olde Rikkert ontvangt Hermesdorfprijs

05 januari 2016

Marcel Olde Rikkert

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie van het Radboudumc, heeft 4 januari de Hermesdorfprijs ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc die in het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media waren.

Zorg voor ouderen

Marcel Olde Rikkert kreeg de Hermesdorfprijs, categorie algemeen. Hij weet volgens de jury als geen ander de zorg voor ouderen op de kaart te zetten. Zijn boek ‘Jong blijven en oud worden’, dat in mei 2015 verscheen, kreeg 4 sterren in de Volkskrant en werd ook in andere media uitvoerig besproken. Olde Rikkert vertelt in het boek onderhoudend hoe je tijdens het ouder worden het leven leuk kunt houden en hoe je daardoor gezonder ouder wordt. Dit alles gelardeerd met citaten van sporters, acteurs, dichters, kunstenaars, economen en wetenschappers en met persoonlijke anekdotes.

Canabispillen en voetbalshirts

Wereldnieuws was daarnaast zijn Neurology-artikel van mei met Geke van den Elsen. Hieruit blijkt dat veelgebruikte cannabispillen bij dementieklachten helemaal niet werken.

Met zijn zoon en een andere scholier deed Olde Rikkert ook onderzoek naar voetbalshirts. Conclusie: de kleur van het shirt draagt bij aan het succes. Hoe meer de kleur van het shirt contrasteert met de omgeving, hoe beter medespelers elkaar weten te vinden.

Ook is Olde Rikkert NPO-trekker en projectleider van verschillende projecten die zijn gefinancierd door het NPO, waaronder Easycare-TOS. Verder was Olde Rikkert medeorganisator van het eerste Oud Nieuws Festival en schreef hij jarenlang columns over gezondheidsvraagstukken in de provinciale kranten.

Andere prijswinnaars

De Hermesdorfprijs voor jong talent ging naar Yvonne van den Berg, promovenda Ontwikkelingspsychologie Behavioural Science Institute.Heino Falcke, hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie ontving de Hermesdorfprijs internationaal.

Bron: Radboudumc

Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...