Langer zelfstandig met netwerkondersteuning

25 juni 2013

Netwerkondersteuning is een zeer effectieve manier om het sociale netwerk van ouderen te versterken en zo de zelfstandigheid en eigen regie te vergroten. Dat blijkt uit de resultaten van het project Zelfstandig wonen met netwerkondersteuning van Zorg voor Beter.

Zorgbelang Noord-Holland onderzocht in 2012 hoe de methodiek van netwerkondersteuning ouderen kan helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Wijkverpleegkundigen in Amsterdam en Enkhuizen brachten bij o.a. ouderen boven de tachtig jaar het sociale netwerk in kaart. Ook hielden zij bij iedere deelnemer een huiskamergesprek om ze zelf te laten beslissen met hulp van het netwerk.

Betrokkenen enthousiast

De resultaten van het project stemmen zeer positief. Zowel de ouderen, het netwerk, de mantelzorgers als de zorgprofessionals zijn overwegend enthousiast. De methode leidt bij vrijwel alle cliënten tot uitbreiding van het netwerk, zowel het formele netwerk als het informele netwerk. Cliënten hebben ook meer het gevoel dat ze zelf de regie hebben of kunnen opeisen. Dit leidt in veel gevallen tot een verschuiving van zorgoplossingen naar welzijnsoplossingen en soms tot uitstel van opname in het verzorgingshuis.

Aanbevelingen

Voor brede invoering van de methodiek is een implementatieplan nodig. Hierin nemen een brede training van zorgprofessionals en structurele intervisie een belangrijke plaats in. Ook blijkt uit de aanbevelingen dat het goed is om de huiskamergesprekken periodiek te herhalen: de situatie verandert, zowel in het netwerk als bij de cliënt.

Meer informatie

De volledige rapportage van het project staat op de website van Zorgbelang Noord-Holland (externe link). Ook is hier een brochure te vinden.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...