NIVEL: Kwart ouderen ervaart weinig regie over eigen leven

12 mei 2014

Een kwart van de ouderen denkt in de toekomst ondersteuning nodig te hebben voor de regie over zijn leven. Dat blijkt uit de overzichtsstudie Ouderen van de toekomst van NIVEL.

In de studie schetst NIVEL een beeld van de wensen en mogelijkheden voor wonen, welzijn en zorg van ouderen. Naar voren komt dat bijna de helft van de ondervraagde ouderen zijn of haar zaken graag zelf regelt. Ruim een kwart heeft het gevoel zelf te kunnen beslissen over zijn leven, maar vindt zelfredzaamheid niet zo belangrijk en wil als dat nodig wordt best ondersteuning. De rest van de ondervraagden is niet in staat de eigen regie over het leven te nemen.Aanbevelingen


De onderzoekers komen in de studie met een aantal aanbevelingen. Zo zou er meer rekening gehouden moeten worden met de diversiteit tussen ouderen. De meest kwetsbare ouderen zouden daarbij goed in beeld gebracht moeten worden en steeds terug kunnen vallen op een ‘vangnet’ van voorzieningen en professionele ondersteuning. Ook zou meer geïnvesteerd moeten worden in gebruiksvriendelijke technologie.

Opzet van het onderzoek


Voor de overzichtsstudie hebben de onderzoekers onderzoeksgegevens en beleidsdocumenten geanalyseerd, deskundigen geïnterviewd en een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder toekomstige ouderen. Daarnaast is er een groepsdiscussie met ouderen geweest.


Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...