Van Rijn: 'Jongeren onmisbaar voor dementievriendelijke samenleving'

17 december 2015

Van Rijn krijgt rapport overhandigd

Jongeren zouden meer moeten weten van dementie. Daarom geeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid jongeren een grotere rol in de bewustwordingscampagne ‘Dementievrienden’, die volgend jaar van start gaat.

Kennis dementie bij jongeren

Volgens van Rijn zijn jongeren onmisbaar in een Nederlandse samenleving die oog heeft voor mensen met dementie. Daarom moeten we het oog voor en de kennis van dementie bij deze groep vergroten. Want: 'wie op jonge leeftijd een realistisch beeld van dementie krijgt, neemt dit de rest van z'n leven mee', aldus van Rijn.

Grotere rol dementie

'Dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen’, zegt van Rijn. De bewustwordingscampagne 'Dementievrienden' die hij is gestart, moet er voor zorgen dat meer mensen doorhebben wat er aan de hand is als iemand het even niet meer weet.

‘Niet de ziekte, maar de mens’

De staatssecretaris deed zijn uitspraken naar aanleiding van het advies van de werkgroep ‘Vanuit dementie bekeken’. De werkgroep adviseert om extra aandacht te hebben voor de bewustwording bij jongeren. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van diverse, bij dementie betrokken sectoren en mantelzorgers van mensen met dementie, waaronder Vilans. De kernboodschap van het advies: ‘Niet de ziekte, maar de mens’.

Deltaplan Dementie

Het kabinet maakte al eerder bekend tot 2017 32,5 miljoen euro te investeren in het Deltaplan Dementie. Het Deltaplan doet wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke hersenaandoening.

Dementie in Nederland

Mensen leven gemiddeld 8 jaar met dementie: 6 jaar thuis en 2 jaar in een zorginstelling. In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

Hervorming langdurige zorg

Het vergroten van kennis en besef van dementie is onderdeel van de hervorming van langdurige zorg. Die is er op gericht is de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren.

Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...