Schippers en Van Rijn: meer gerichte aandacht voor preventie bij risicogroepen

29 maart 2016

Hoe kunnen preventie-activiteiten beter ingezet worden voor kwetsbare ouderen? Wie gaat dat betalen? Een team van preventiedeskundigen onder leiding van het ministerie van VWS gaat onder de noemer 'Eerste hulp bij preventie' gemeenten en zorgverzekeraars helpen deze vragen te beantwoorden. Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Preventie: langer gezond en zelfredzaam

Door preventie bij risicogroepen op een juiste manier in te zetten, blijven mensen langer gezond en zelfredzaam. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben daarin ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Maar, zij weten vaak niet precies wat ze van elkaar mogen verwachten en wat ieders rol precies is. Er bestaan mooie initiatieven, maar het is vaak onduidelijkheid wat er wettelijk mogelijk is. Hierdoor komen deze goede initiatieven niet van de grond. De nieuwe aanpak moet hier verandering in brengen door problemen op te lossen, beter informatie te geven en goede voorbeelden te delen.

SamenOud

De brief bevat een aantal van die goede voorbeelden, waaronder het NPO-project SamenOud in Groningen en Drenthe. Het project heeft als doel dat ouderen zo lang en zo prettig mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. In SamenOud worden ouderen van 75 jaar en ouder op basis van 3 zogenaamde risicogroepen ingedeeld. Afhankelijk van welke risicogroep krijgen ouderen individuele begeleiding en preventie-activiteiten aangeboden. Ouderen zijn hierdoor langer zelfredzaam, ervaren meer kwaliteit van leven en hebben minder (complexe) zorg nodig.

In een bijlage van de kamerbrief lees je een analyse over de mogelijkheden van SamenOud. Download Analyse van belemmeringen bij het verduurzamen van preventie (pdf).

Gezondheid en preventie

Om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit van leven van heel veel mensen te verbeteren, is preventie cruciaal. Het kabinet wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccinatieprogramma’s. Het Nationaal Programma Preventie 'Alles is gezondheid…' bundelt acties die Nederland gezonder maken. 

Bron: Rijksoverheid.nl

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...