Interview Jan Terlouw: ‘Respect is altijd belangrijk’

28 december 2015

Dit interview met Jan Terlouw is onderdeel van de serie 'Tussen kracht en kwetsbaarheid'. Zeven gesprekken met bekende Nederlanders over ouder worden en de balans tussen kracht en kwetsbaarheid.

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is gepromoveerd wis- en natuurkundige, schrijver en oud-politicus. Hij was onder andere lijsttrekker van D66, minister van Economische zaken, viceminister-president, commissaris van de koningin in Gelderland en lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Na zijn pensioen heeft hij meerdere functies bekleed in commissariaten, geeft hij tot op de dag van vandaag lezingen en schrijft hij boeken met onder andere zijn dochter.

Hoe gaat u om met het feit dat u ouder wordt?
Ik mag van geluk spreken dat ik er nog weinig van merk. Met name geestelijk voel ik me jong. Met gezonde voeding en bewegen proberen mijn vrouw en ik onze gezondheid in stand te houden. Ik merk wel dat lange autoritten me meer uitputten en dat ik direct daarna niet te snel van alles moet willen doen. Hobby’s als schaatsen, tennissen en zeilen laat ik wijselijk achterwege. Spreken gaat me nog moeiteloos af. Al is het fijn om te kunnen zitten na een staande speech van anderhalf uur, daar verlang ik meer naar dan 30 jaar geleden. Mijn kinderen stelden voor dat ik met een stok ging lopen. Niet omdat ik het nodig heb, maar zodat andere mensen er rekening mee houden en sneller een stoel voor me pakken. Misschien ga ik dat een keer proberen, kijken of het werkt.

Wat denkt u dat belangrijk is om vitaal ouder te worden?
Bezig blijven. Het hebben van verplichtingen is hierbij functioneel. Ik pak alles nog met beide handen aan. Zowel het onderhoud van ons huis, de verzorging van de dieren, het verdiepen in nieuwe onderwerpen die ik belangrijk vind, als het geven van lezingen en interviews waar ik voor gevraagd word.

"Sterven in het harnas lijkt mij het allermooist."

Ik kan niet langer in bed blijven liggen, want ’s zomers moet het gras worden gemaaid, iedere winterdag moeten de koeien twee keer worden bijgevoerd en als ik iets vertel over klimaatverandering, moet ik natuurlijk op de hoogte zijn van de laatste mogelijkheden en technieken rondom duurzame energie. Ik hoop zo lang mogelijk dit soort dingen te kunnen doen. De samenleving heeft mij een heel rijk leven gegund en ik vind het mijn plicht om zo veel mogelijk terug te doen. Sterven in het harnas lijkt mij het allermooist.

Wat vindt u van wonen, welzijn en zorg voor ouderen in Nederland?
Ik zie twee bewegingen, waarvan één me aanspreekt en de ander me een doorn in het oog is. De eerste is dat we steeds meer overlaten aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen en zo de individuele creativiteit aanspreken om problemen op te lossen. Dit geldt voor zowel ouderen als verzorgenden. Op deze manier toon je respect voor ieder mens en voorkom je betutteling of onnodige afhankelijkheid.

"Vroeger hadden wij in het dorp zuster Knevel en die deed alles."

De tweede beweging is die van de regelzucht en vormt een belemmering voor de eerste. Door alle protocollen en wirwar aan regels ontnemen we de zelfstandigheid van mensen. Vroeger hadden wij in het dorp zuster Knevel en die deed alles. Ze bepaalde wat een zorgbehoevende nodig had en ze sprong bij waar het kon. Nu is alles per minuut vastgelegd en kunnen professionals alleen nog uitvoeren wat ze is opgedragen.

Wat ziet u graag in de toekomst van wonen, welzijn en zorg voor ouderen?
Voor de toekomst hoop ik dat professionals de gelegenheid krijgen in te schatten welke taken ze overnemen en wat ouderen zelf nog doen. Van belang is dat de oudere regie behoudt. Dit is zowel een recht als een plicht. Ik geloof dat je op die manier mensen met respect behandelt en ze in hun menselijke waarde laat. Dat is in mijn ogen het belangrijkste wat een mens heeft.

Tussen Kracht en kwetsbaarheid

Het interview met Jan Terlouw is onderdeel van 'Tussen kracht en kwetsbaarheid', afkomstig uit de Toekomstvisie en Veranderagenda BeterOud.

Overige interviews

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...