Interventies voor verbeteren (transmurale) ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen

25 maart 2016

Het Ben Sajet Centrum in Amsterdam heeft een deelrapport uitgebracht met interventies die de ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen verbeteren. Het rapport van Rosanne van Seben, Lucienne Reichardt, Bianca Buurman en Susanne Smorenburg bevat cijfers, factoren die van invloed zijn op negatieve uitkomsten bij ouderen na ziekenhuisopname en enkele goede Nederlandse voorbeelden van interventies die gericht zijn op verbetering van de (transmurale) ziekenhuiszorg.

Download publicatie (pdf)

Interventies gericht op ziekenhuiszorg

Jaarlijks wordt ongeveer 10% van de ouderen (65+) onverwachts opgenomen in het ziekenhuis. Veel van deze ziekenhuisopnames blijken medicatiegerelateerd en/of vermijdbaar. Het rapport 'Interventies gericht op het verbeteren van de (transmurale) ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen' is uitgebracht in het kader van de voorstudie 'Vernieuwing van gezondheidszorg voor kwetsbare ouderen', en is gefinancierd door de stichting preventie, Vroegdiagnostiek en e-Health.

Grafiek factoren functieverlies tijdens ziekenhuisopname
Factoren die een rol spelen in het ontstaan van functieverlies tijdens ziekenhuisopname (Covinsky et al. 2011)

Het rapport bevat cijfers over ziekenhuisopnames bij Nederlandse ouderen, factoren die van invloed zijn op negatieve uitkomsten bij ouderen na ziekenhuisopname en de huidige status van ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen. Ook behandelt het rapport enkele Nederlandse interventies die gericht zijn op verbetering van de (transmurale) ziekenhuiszorg. Bijvoorbeeld Seniorvriendelijke Ziekenhuizen, het HELP-programma en de Transmurale Zorgbrug.

Ben SajetHet Ben Sajetcentrum

Het rapport is uitgebracht door het Ben Sajet Centrum. Dit centrum heeft wil onderzoekers, profgessionals en opleiders bij elkaar te brengen. Niet als doel op zich, maar om het leven van kwetsbare mensen te verbeteren. In het centrum werken diverse partijen samen, waaronder de Gemeente Amsterdam, Cordaan en de UvA. Ook het AMC, het VUmc en de ouderennetwerken van deze Amsterdamse centra bundelen hier hun krachten.

Startconferentie Be Connected

Op vrijdag 22 april vindt in de Hermitage in Amsterdam de startconferentie van het Ben Sajet Centrum plaats. Tijdens deze startconferentie delen onderzoekers, zorgprofessionals en opleiders hun meest vernieuwende inzichten.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...