Inspiratie door eenzaamheidsinterventies uit het buitenland

23 november 2015

Zorg tegen eenzaamheid

Vandaag presenteerde Coalitie Erbij het rapport 'Voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg'. Het rapport laat 13 buitenlandse ‘interventies’ zien waarvan positieve effecten zijn aangetoond in kader van voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg. Het rapport is opgesteld door onderzoeker Susan Hommerson en professor Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Download het rapport Voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg (pdf).

Met het rapport wil Coalitie Erbij zorgorganisaties in Nederland inspireren actief te werken aan het tegengaan van eenzaamheid bij hun cliënten en bewoners. De bevindingen zijn aanvullend aan de vele Nederlandse ervaringen die de campagne Zorg tegen eenzaamheid presenteert voor de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.

Eenzaamheid voorkomen of verminderen

Het rapport bevat uiteenlopende interventies, zoals een geheugentraining die eenzaamheid helpt voorkomen, een lotgenotengroep voor chronisch zieke ouderen en een computer- en internetcursus. Gespreksgroepen, een GGZ-programma dat zich richt op mensen met een psychische stoornis, en activeringsprogramma’s om passiviteit te doorbreken, zijn andere succesvolle voorbeelden. Ook zijn er projecten waar cliënten in aanraking komen met dieren, zoals honden, kippen en ook robotvarianten ervan zoals een robotzeehond.

Andere initiatieven richten zich op een betere omgang door cliënten met zorgverleners of het verbeteren van slecht aangeleerde cognitieve processen. Ook het inzetten van vrijwilligers als integraal onderdeel van zorgteams blijkt een positief effect te hebben op het verminderen van isolement en mogelijkheden om vriendschappen te ontwikkelen.

Toepassing in Nederland

De beschrijving in het rapport van lessen, inzichten en ervaringen met de interventies dient om zorgorganisaties te inspireren. Voor toepassing in de Nederlandse context, zo geven Hommerson en Van Tilburg aan, is verder onderzoek nodig.

Bron: eenzaam.nl

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...