High coffee in de strijd tegen eenzaamheid

26 september 2016

Het Friese dorp Wijnjewoude bindt de strijd aan met eenzaamheid. Dat gebeurt onder meer met een ‘High Coffee’ voor senioren. Maar dergelijke activiteiten organiseren is slechts een onderdeel is van een effectieve aanpak, betoogde sociaal gerontoloog en projectleider Willie Oldengarm op het landelijke eenzaamheidscongres van Coalitie Erbij. Het duurzaam oplossen van eenzaamheid vraagt immers om een individuele aanpak en een persoonlijk plan.

‘Reusachtig, zo moeten er meer komen!’ Dat vond een oudere inwoonster van Wijnjewoude van de eerste High Coffee in het dorp. Die bijeenkomst is een onderdeel van de integrale aanpak van eenzaamheid die sociaalwerkorganisatie Timpaan Welzijn heeft ontwikkeld. Projectleider Willie Oldengarm vertelde erover op het landelijke eenzaamheidscongres van Coalitie Erbij op 22 september, de start van de Week tegen Eenzaamheid.

Kennisdeling is belangrijke basis

Wanneer je iets wilt doen aan eenzaamheid moet je weten wat eenzaamheid is, bij wie het voorkomt, hoe je signaleert en weten wat wel en vooral wat niet werkt. Willie Oldengarm: ‘Daarom besteden we in Opsterland continu veel aandacht aan voorlichting en training van vrijwilligers én professionals. We organiseren workshops over signaleren en samenwerking, en we leiden vrijwilligers op tot netwerkcoaches. Samen met de NHL (Noordelijke Hogeschool Friesland) ontwikkelde ik een training “aanpak eenzaamheid”. Die training hebben we gegeven aan een breed samengestelde cursusgroep van wijkverpleegkundigen, sociaal werkers, het gebiedsteam en vrijwilligers.’ De aanpak richt zich overigens niet alleen op ouderen. ‘Eenzaamheid komt immers in alle leeftijdsklassen voor.’

Ook interessant: 10 tips om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen

Eenzaamheid tegengaan is meer dan samen koffiedrinken

Uitgangspunt is bovendien dat eenzaamheid iets heel persoonlijks is. Willie Oldengarm: ‘Nog te vaak wordt vergeten te vragen wat degene zélf graag wil. Naar een koffieochtend gaan is prima, maar helpt niet structureel voor iemand die een partner mist. Een duurzame oplossing vraagt om een individuele aanpak en een persoonlijk plan dat uitgaat van eigen regie en het versterken van iemands netwerk. De training biedt daarvoor een helder stappenplan.’

'Naar een koffieochtend gaan is prima, maar helpt niet structureel voor iemand die een partner mist.'

Als vervolg op de High Coffee organiseert Wijnjewoude binnenkort een klein dorpssymposium rond eenzaamheid. Willie Oldengarm zal die middag een korte introductie verzorgen over de beste manier om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. ‘Samen met de dorpsbewoners gaan we ideeën inventariseren om mensen met elkaar te verbinden.’ En als het aan Timpaan Welzijn ligt zullen andere dorpen in Opsterland het voorbeeld van Wijnjewoude volgen.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...