Contact na GRIP&GLANS-groepscursus fungeert als sociaal vangnet

22 september 2015

Zwemmende vrouw

Ook na afloop van de GRIP&GLANS-groepscursus houden deelnemers contact met elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen naar dit positieve neveneffect. De GRIP&GLANS-cursus voor 55-plussers is gericht op het verbeteren van de eigen regie en welbevinden, en het verminderen van eenzaamheid.

Elkaar steunen

De onderzoekers wilden de aard, omvang en verklarende factoren van de blijvende informele steun begrijpen. Ook was het doel deze steun te bevorderen via een extra module tijdens de cursus. Eerder onderzoek wees al uit dat de cursus leidt tot meer zelfmanagementvaardigheden en welbevinden, en een afname van eenzaamheid. Nu blijkt er dus nog een neveneffect te zijn: ook na afloop blijven sommige cursisten elkaar tot steun zijn.

Conclusies onderzoek

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  • 40% van de deelnemers houdt langdurig contact met elkaar.
  • In dit contact ervaren veel deelnemers gezelligheid.
  • Een aantal deelnemers ervaart een goede onderlinge band en bespreekt persoonlijke ervaringen.
  • Het contact fungeert als sociaal vangnet en wordt getypeerd als iets tussen een kennis en een vriendschap in.
  • Soms bleek dat deelneemsters geen behoefte hadden aan het onderhouden van contact, bijvoorbeeld omdat ze genoeg contact hadden met familie en andere kennissen.
  • Ook bleek dat deelnemers wel contact hadden gewild, maar dat het niet ontstaan is omdat zij afwachtten tot anderen het initiatief namen.

Extra bijeenkomst

Er zijn extra oefeningen en werkvormen verwerkt in een extra GRIP&GLANS-bijeenkomst. Ze spelen in op de kansen en mogelijkheden tot het ontstaan van duurzaam contact. Deze extra bijeenkomst bleek goed uit te voeren. Het moet nog uitgezocht worden of het ontstaan van contact echt gestimuleerd kan worden.

‘Ik ben er even uit’

Van veel cursussen is niet duidelijk wat het mensen op kan leveren. Van de GRIP&GLANS-groepscursus weten we dit wel. Deelnemers kunnen er echt iets aan hebben. Een 87-jarige deelneemster vertelt: 'Mijn echte vrienden en vriendinnen zijn allemaal hemelen.' De vrouw maakt al ruim twee jaar deel uit van een hecht groepje van 7 dames. Volgens de onderzoekers is zij gewend 'haar eigen boontjes te doppen' en vertrouwt ze alleen haar dochter. Het groepje heeft duidelijk meerwaarde voor haar: 'Ik ben er even uit en zij willen mij er graag bijhouden.'

GRIP&GLANS

Het onderzoek werd uitgevoerd door drs. Daphne Kuiper, dr. Martine Goedendorp en prof. dr. Nardi Steverink. Het onderzoek naar de GRIP&GLANS groepscursus is gefinancierd door Movisie in het kader van het onderzoeksprogramma 'Inzicht in sociale interventies'. Eerdere onderzoeken werden gefinancierd door ZonMw binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg. In dat onderzoek kwam al naar voren dat de implementatie van de groepscursus in Noord-Nederland is geslaagd. Ouderen ervoeren meer zelfmanagement, meer welbevinden en minder eenzaamheid.

Interesse om een cursus op te zetten? Lees de aanpak of neem contact op met Hellen van Lienden van Viven: hellen@viven.nl 050 - 2111757.

Bron: UMCG

Meer weten?

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...