GOUD Mantel: (oud)mantelzorgers delen ervaringen

18 mei 2016

Doe mee met het GOUD Mantel-project (Gebruik van Oudmantelzorgervaring voor betere dementiezorg thuis). Deel als oud-mantelzorger je ervaringen met mantelzorgers van nu. Het GOUD Mantel-project wil de ervaringen van oud-mantelzorgers beschikbaar maken om andere mantelzorgers te ondersteunen.

Tijdens de zorg voor hun naasten met dementie doen mantelzorgers veel kennis en ervaring op: zij lopen tegen problemen aan en vinden hier creatieve oplossingen voor.

Mantelzorgers van mensen met dementie zijn vaak zwaar belast. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan in de zorg en hebben behoefte aan informatie en praktische adviezen. Oud-mantelzorgers hebben, na het overlijden van hun dierbare, een schat aan kennis opgedaan tijdens de zorg. Maar na het overlijden van hun naaste blijft deze kennis vaak onbenut.

Dit project is bedoeld om deze waardevolle kennis en ervaringen van oud-mantelzorgers te delen met andere mantelzorgers, als aanvulling op de professionele zorg. Oud-mantelzorgers kunnen mantelzorgers van nu helpen bij (h)erkenning en het oplossen van alledaagse problemen. Voor de oud-mantelzorger kan het actief delen van kennis en ervaring waardevol zijn.

Doe mee!

Wil jij als ervaringsdeskundige je kennis en ervaringen delen met andere mantelzorgers? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via Jose.Peeters@radboudumc.nl of via telefoonnummer 024-3619807.

Opzet van het project

Dit project onderzoekt of mantelzorgers en oud-mantelzorgers ervaringen willen delen, over welke onderwerpen dat dan gaat en in welke vorm zij dit willen.

In de periode juni - augustus 2016 zetten de onderzoekers een online- vragenlijst uit onder 300 mantelzorgers en 50 oud-mantelzorgers. In die vragenlijst kunnen zij hun wensen en behoeftes aangeven. Daarna nemen de onderzoekers bij 10 tot 15 personen een interview af.

In de periode september - december 2016 ontwikkelen de onderzoekers, samen met de Radboudumc Mantelzorgacademie en (oud)-mantelzorgers, een methode om hun ervaringen te delen en deze te evalueren.

In 2017 wordt de methode ingezet in 2 regio’s (Nijmegen en Maasgouw) en vindt een evaluatie plaats van de ervaringen (oud)mantelzorgers met het uitwisselen van kennis en ervaringen. Ook wordt dan gekeken of er verbeterpunten zijn en wat de meerwaarde van de uitwisseling is.

Het project duurt tot maart 2018. Dan komt deze methode landelijk beschikbaar voor (oud)mantelzorgers van mensen met dementie of van andere aandoeningen.

Onderzoeksvragen

Dit project moet antwoord geven op onder meer de volgende vragen:

  • Hebben mantelzorgers behoefte aan ondersteuning via ervaringen van andere mantelzorgers?
  • Willen oud-mantelzorgers ervaring delen en de rol als ervaringsdeskundige hebben?
  • Waaraan is behoefte en wanneer in het ziekteproces?
  • In welke vorm? Individueel of binnen een groep? Via eenmalig of herhaald contact? Direct contact of op afstand via de telefoon of computer?
  • Hoe kunnen we aansluiten bij al bestaande lokale initiatieven?

Meer informatie

Meedoen of meer informatie? Neem contact op met het onderzoeksteam via Jose.Peeters@radboudumc.nl of via telefoonnummer 024-3619807.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het DeltaPlan Dementie, Programma Memorabel van ZonMw en van Alzheimer Nederland in het kader van het PGGM Stimuleringsfonds.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...