'Zoek goede partners als je bejaardenhuis opnieuw uitvindt'

22 mei 2017

Verslag conferentie 'Wonen, zorg en welzijn in een vitaliserende omgeving'

De inspiratiesessie, zo begint Habion al onze transformaties. En wat leuk is, ze werken! Mensen worden enthousiast en geïnspireerd om de schouders te zetten onder een zaak waarin ze geloven: het opnieuw uitvinden van het bejaardenhuis in hun buurt of dorp. Dat het ook op andere plekken en in andere situaties werkt, bleek op woensdag 17 mei in het Sparta-stadion in Rotterdam.

In aanloop van de landelijke conferentie Een nieuwe generatie ouderen(zorg) organiseerde GENERO met andere partners een regiotour Zuidwest-Nederland met het thema 'Wonen, zorg en welzijn in een vitaliserende omgeving'. Namens BeterOud waren we aanwezig en gaven we een workshop. Reuring in Rotterdam.

BeterOud workshop Rotterdam

Het werd een snelkooksessie van vijf kwartier met de circa 60 aanwezige workshoppers. Na een inspirerend verhaal van transformatiemanager Willeke Janssen werden de aanwezigen voorzien van stiften, gekleurde A4tjes, wasknijpers en een flinke rol henneptouw en konden de handen uit de mouwen. 'Want als u hier alleen komt consumeren kunt u beter naar die workshop over de WMO gaan hiernaast'. Dat deden ze niet. Ze bleven allemaal.

Wat zou je missen als je naar een bejaardenhuis zou moeten?

Sterker nog. Alle aanwezigen gingen in viertallen enthousiast aan de slag met de vraag:

Wat zou je het meeste missen als je naar een bejaardenhuis zou moeten? En wat moet er sowieso zijn?

Bezoekers kregen de vraag: wat zou je missen als je een bejaardenhuis in zou moeten?

In een mum van tijd was het steriele zaaltje getransformeerd in een reurende ruimte waar druk werd gediscussieerd, touwen werden bevestigd tussen pilaren en papieren vol werden geschreven en met wasknijpers bevestigd met interessante overdenkingen en nuttige tips.

Een greep

Zoek goede partners als je het bejaardenhuis opnieuw uitvindt, persoonlijke ruimte: waar je kunt doen wat je deed, inhuren kok of kokkin: kan ook uit de wijk, kleine ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, mannendingen: meestal alleen vrouwendingen!

Talenten ouderen gebruiken, App-groep bewoners, sfeer in het gebouw: geen (zorgelijk) medische uitstraling, geen al te degelijke materialen, vertrouwde omgeving, logeermogelijkheden voor familie, ouderen zoeken elkaar op om samen te gaan wonen (positief: je kiest er zelf voor).

Inspiratie opgedaan

Hoewel de officiële evaluatie nog volgt, merkten we uit gesprekken na afloop dat bezoekers geïnspireerd waren door onze aanpak. Of zoals een minstens 80-jarige bezoekster het verwoordde: 'Ik wilde eigenlijk op tijd naar huis, maar ik ben blij dat ik deze workshop nog even heb meegepikt.'

Antwoorden aan de waslijn

Wat we hebben bereikt?

We hopen dat mensen geprikkeld en geïnspireerd naar huis gingen. En de beweging doorgeven!

En verder

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...