Gezocht: goede interventies rond ‘zingeving’ en ‘vitaal oud’

02 december 2016

‘Voltooid leven’. Telkens als meneer Marree (84) die woorden leest krijgt hij het Spaans benauwd. Het gaat over hém. Of toch niet? Hij voelt zich de laatste weken namelijk overbodig en uitgeblust, hoewel iedereen hem nog steeds tien jaar jonger schat dan hij is. Zijn dochter praat hem moed in, met zijn zoon heeft hij helaas geen contact meer…

Zo opent binnenkort de nieuwe webpagina over Zingeving op deze website. Samen met Sociaal Werk Nederland gaan we de website BeterOud updaten, zodat de rol van sociaal werk in de begeleiding van ouderen beter tot zijn recht komt.

Meld goede aanpakken en projecten

Voor de nieuwe webpagina Zingeving en voor de bestaande themapagina Vitaal oud zoeken we interventies over deze specifieke gebieden voor ouderen. Heeft jouw organisatie zelf een geslaagde of veelbelovende aanpak ontwikkeld rond Zingeving of Vitaal Oud? Ben je betrokken bij samenwerkingsprojecten op deze gebieden? Ken je geslaagde voorbeelden in jouw regio of elders in Nederland? Laat het ons weten!

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 16-01-2017
  • Marga Mus-Ivo - Voorzitter bestuur stichting en initiatiefnemer - See-Me - Barendrecht

See-Me maakt zich sterk om de 'sterke' kanten van ouderen te (laten) zien en te belichten i.p.v. de huidige beeldvorming, dat ouderen eenzaam, zielig, afhankelijk zijn en veel kosten met zich meebrengen.

Als we ouderen in hun kracht zetten en zien, met hun levenservaring, wijsheid, kennis en kunde en op zoek gaan naar wat hun kracht is, hun verborgen schatten, voorzover ze dit zelf nog niet weten, dan krijg je volgens mij de verandering die zo broodnodig is.

Hiervoor is See-Me een schatkaartenspel aan het ontwikkelen. Zodat we de ouderen zelf laten beslissen en op zoek kunnen gaan waarvoor zij in de ochtend graag uit bed willen komen.

Vraag gewoon aan ouderen zelf wat ze willen, volgens mij is dat voor de ene een uitje, alleen is dat tijdelijk en zitten de mensen daarna weer alleen thuis. Voor de ander is dat structurele zingeving, deze is volgens mij van meer betekenis voor de ouderen.

Datzelfde geldt voor de zorg, vraag waaraan zij behoefte hebben, maak de zorg dienend i.p.v. leidend. Ook hiervoor 'zie' de oudere zijn kracht om zelf te beslissen wat wel/niet goed is voor hem/haar. Persoonlijke en kwalitatieve zorg maakt het mogelijk meer tijd aan zingeving te besteden, op hoge leeftijd kan het een vaak niet zonder het ander.

Mijn persoonlijke verhaal en ervaringen hiermee op www.see-me.nl

  • 18-12-2016
  • Wilma Berends - initiatiefnemer - Leuke luitjes van Stichting Bij de pinken zijn - Oosterbeek

Www.leukeluitjes.nl is een website waar ouderen op een hele eenvoudige manier met buurtgenoten in contact kunnen komen om samen leuke dingen te doen. {www.leukeluitjres.nl]

Veel 60+ers wonen alleen alleen en vinden het lastig om zelf nieuwe maatjes te vinden om samen leuke dingen te doen. Toch zijn Leuke luitjes dichterbij dan je denkt.

Op www.leukeluitjes.nl vind je buurtgenoten met dezelfde interesse als jij.

We maken het makkelijk voor ouderen om zelf eenzaamheid te voorkomen en vitaal te blijven.

Leuke luitjes is najaar 2016 gelanceerd. leuke luitjes werkt graag samen met gemeenten of organisaties.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...