Het gezicht van dementieonderzoek: Margriet Sitskoorn en Ruth Mark

20 juni 2016

'Into D'mentia laat mantelzorgers nadenken over veranderingen in gedrag en emoties en hoe daarmee om te gaan'

Into D’mentia is een simulator die het begrip voor het gedrag en de problemen van mensen met dementie kan verhogen. Maar heeft deze simulator daadwerkelijk effect op de mate van empathie en stress die mantelzorgers van mensen met dementie ervaren? En hoe lang dan? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van dr. Ruth Mark en prof. dr. Margriet Sitskoorn van Tilburg University.

Ruth Mark en Margriet Sitskoorn
dr. Ruth Mark en prof. dr. Margriet Sitskoorn van Tilburg University

Overbelasting mantelzorgers

'Onbegrip voor het veranderende gedrag en de emoties maakt de zorg voor iemand met dementie zwaar', vertelt prof. dr. Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Tilburg University. 'Mantelzorgers van mensen met dementie zijn daardoor vaak overbelast, of lopen groot risico op overbelasting. Deze overbelasting kan zorgen voor verminderde kwaliteit van leven, een slechtere gezondheid en stress. Bovendien is het één van de voornaamste redenen voor opname van degene met dementie in een verpleeghuis.'

Meer begrip door simulator

Om mantelzorgers zelf te laten ervaren hoe het voelt om dementie te hebben – met de bedoeling dat ze meer begrip voor hun naaste krijgen en de zorg voor hun naaste beter aankunnen – is in 2010 de simulator Into D’mentia ontwikkeld. ‘In deze simulator worden gezonde mensen geconfronteerd met de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben’, legt Sitskoorn uit. Dit vindt plaats in een nagebouwde woonkeuken, waar mantelzorgers een scenario doorlopen waarin zij de beperkingen van dementie zelf ervaren. Een ‘innerlijke stem’ leidt hen door het verhaal en laat mantelzorgers nadenken over situaties en hoe daarmee om te gaan.

Lees het volledige interview op de website van ZonMw

Het gezicht van dementieonderzoek

ZonMw en Deltaplan Dementie geven de projecten van onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel een gezicht door de projectleiders aan het woord te laten. Zij vertellen over hun ambities, te verwachten resultaten en samenwerkingsverbanden. Wat draagt hun onderzoek bij aan de doelen van het Deltaplan Dementie? Het voorkomen en genezen van dementie, betere dementiezorg én een dementievriendelijke samenleving.

Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...