Blog: Gerontechnologie - kansen voor betere zorg

26 oktober 2016

Leefstijlmonitoring, navigatie-apps voor dementie, gamende ouderen: technologie speelt steeds meer een rol in het dagelijks leven van ouderen. Voor de laatste ontwikkelingen reisde Vilans af naar het internationale congres voor gerontechnologie in het zuiden van Frankrijk. Lees het blog van Dirk Lukkien, adviseur en onderzoeker eHealth bij Vilans.

Gerontechnologie: kansen voor betere zorg

In Nederland willen we dat de zorg voor de ouderen in onze samenleving goed geregeld is. Op de beste manier cliëntgericht werken. We zijn druk bezig met onderzoeken en experimenteren hoe technologie hierin een ondersteunende rol kan spelen. In de intramurale, maar steeds vaker ook in de extramurale zorg. Dit speelt natuurlijk niet alleen in Nederland. Het is een wereldwijd vraagstuk. Ook Vilans probeert bij die ontwikkelingen aan te sluiten, of deze waar nodig te leiden.

World Conference of Gerontechnology

We kunnen veel leren van onderzoekers uit andere landen. En ook wij willen graag onze kennis delen. Wat mij opviel tijdens het congres was dat we niet alleen meer onderzoeken welke technologie we nog moeten ontwikkelen en implementeren om het leven van ouderen en hun zorg te ondersteunen. We kijken steeds meer naar de rol die technologie nu al speelt in het dagelijkse leven van mensen. Hoe komt men in contact met technologie? En hoe maken ouderen beslissingen over het gebruik daarvan. Natuurlijk kijken we ook hoe we het gebruik, de acceptatie en de gebruiksvriendelijkheid van bestaande technologie kunnen verhogen.

Onderzoek naar Leefstijlmonitoring

Gedurende drie dagen hebben wij presentaties gevolgd van onderzoekers uit onder andere Canada, Taiwan, Groot-Brittannië, Slovenië en Nederland. Vilans was goed vertegenwoordigd met 7 presentaties. Lotte Cornelisse liet de resultaten zien van een onderzoek naar leefstijlmonitoring bij thuiswonende mensen met dementie. De monitoring zorgt bij een meerderheid van de mantelzorgers voor meer gerustheid en minder belasting. Daar zijn we in Nederland al erg ver mee!

Gaming voor senioren

Henk Herman Nap hield een presentatie over gaming voor senioren. Gaming biedt ouderen niet alleen vermaak en ontspanning, maar ook contact met anderen en het trainen van cognitieve en fysieke functies. Mooi om te zien dat de ontwikkeling van technologie in de ouderenzorg verder gaat dan evaluatie en bewaking van de gezondheid of de communicatie tussen cliënt en zorgverlener. Bekijk de presentatie van Henk Herman Nap: Senior game design op slideshare.net.

Burgerinitiatieven zorg en welzijn

Sven Turnhout sprak over Nederlandse burgerinitiatieven gericht op zorg en welzijn en de fysieke omgeving waarin de link met de ‘community’ ook door middel van technologie gemaakt kan worden.

Navigatie-app voor dementie

Sandra Suijkerbuijk deelde de geleerde lessen van het ontwikkelproces van de Happy Walker navigatie-app voor mensen met dementie. Dit proces ging niet altijd over rozen. Maar je kunt juist ook veel leren van dingen die niet goed gaan. En soms kun je beter opnieuw beginnen om tot een goed werkende en gebruiksvriendelijke oplossing te komen.

Nog weinig bekend over domotica-systemen

Zelf heb ik in een presentatie laten zien dat er in de literatuur weinig terug te vinden is over nieuwe domoticasystemen die nu door zorgorganisaties worden ingezet, vooral tijdens de nacht. Ik heb daarom gepleit voor sneller en laagdrempeliger onderzoek waarin nieuwe technologie in de praktijk wordt geëvalueerd.

Inspiratie voor betere zorg

Wij hebben tijdens het congres veel inspiratie opgedaan over de kansen die technologie biedt voor het verbeteren van de langdurende zorg. En over aanvullend onderzoek dat nodig is op dit gebied. Ook in Nederland!

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...