De geluksfactor bij ouderen

17 oktober 2015

Gelukkig echtpaar

Het geluk van ouderen wordt vooral bepaald door een goede gezondheid en fijne vriendschappen. Dat is belangrijker dan een dikke bankrekening of een hoge maatschappelijke status. Dat zegt ERGO-onderzoeker Henning Tiemeier in Monitor, het magazine van het VUmc.

Lichamelijke gezondheid

‘Het is indrukwekkend om te zien hoe bepalend lichamelijke gezondheid is voor het geluk van ouderen. Gaat de lichamelijke gezondheid achteruit, dan draagt dat vaak bij aan een depressie’, vertelt de hoogleraar psychiatrische epidemiologie. Hij zag dat senioren in Ommoord gelukkig zijn wanneer ze de fitheid hebben om bijvoorbeeld hun kinderen en kleinkinderen te bezoeken en op stap te gaan.

In het kader van het ERGO-onderzoek komt Tiemeier geregeld bij ouderen thuis. ERGO is een langlopend bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC onder 15.000 mensen van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord. Hij bezocht ongeveer 300 deelnemers, van wie werd vermoed dat ze depressief waren, en interviewde hen. Volgens de wetenschapper is psychische ongezondheid vaak net zo goed te behandelen als lichamelijke ongezondheid.

Sociale contacten

Naast lichamelijke gezondheid dragen ook sociale contacten bij aan het geluksgevoel. Tiemeier adviseert ouderen daarop te letten en er aan te werken. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen nog een aantal goede vrienden te hebben als een partner overlijdt. Over dit laatste blijkt dat ongeveer 20 procent van de ouderen er niet in slaagt het verlies van een partner te verwerken. Dat concludeerde Tiemeier na onderzoek naar rouwverwerking.

Rouwverwerking

Waarom is de ene nabestaande wel in staat de rouw te verwerken en de andere niet? Tiemeier: ‘Wie van nature bijvoorbeeld meer depressief of angstig is, loopt grotere kans de rouw niet goed te kunnen verwerken. Ook een kwestie van biologische aanleg dus. Wie cognitief aan het verslechteren is, denk aan mensen die bijna gaan dementeren, is ook vatbaarder voor chronische of verlengde rouw. Deze ouderen kunnen het overlijden geen plek meer geven.’

Tiemeier sluit het interview in Monitor (pdf) af met: ‘Wij zien het duidelijk in ERGO: er is geen betere voorspeller voor een goede gezondheid dan een beetje blijven wandelen, een beetje blijven fietsen of af en toe gaan zwemmen. De ERGO-deelnemers die na hun vijftigste regelmatig bewegen, zijn gezonder dan degenen die dat niet doen. Zij nemen vaker de trap, gaan naar de bakker met de fiets in plaats van met de auto, enzovoort. En stel, je bent 90 jaar en loopt moeizaam. Probeer toch af en toe achter een rollator te wandelen en niet altijd je scootmobiel te pakken.’

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 08-05-2017
  • Martijn Klaassen

link lijkt niet goed te werken, dit moet het zijn: http://www.scootmobielhulpdienst.nl

  • 08-05-2017
  • Martijn Klaassen

Interessant artikel. Belangrijk om de scootmobiel niet continue te gebruiken zolang dat niet nodig is maar in plaats daarvan ook te blijven bewegen. Uiteraard kan bewegen ook icm de scootmobiel. Bijvoorbeeld met scootmobiel naar de winkel gaan, en in de winkel even lopen. De pechhulp van http://https://www.scootmobielhulpdienst.nl/ kan daarbij een uitkomst bieden mocht er halverwege een probleem met de scootmobiel ontstaan.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...