Factsheet 'Ouderen van nu en straks': verschillen in kwetsbaarheid en preventie

26 april 2016

Ouderen nu en straks

Welke factoren dragen bij aan de kwetsbaarheid van ouderen? Komt kwetsbaarheid in specifieke groepen vaker voor? Wat zijn de verschillen tussen ouderen van nu en straks? Bekijk de antwoorden op deze vragen in de factsheet 'Ouderen van nu en straks' van het RIVM.

Download factsheet (pdf)

Kwetsbaarheid ouderen van nu en straks

De inzichten zijn gebaseerd op onderzoek van de RIVM naar de kwetsbaarheid onder zelfstandig wonenden van 40 tot 81 jaar. Het ministerie van VWS gaf opdracht voor het onderzoek. De factsheet is ontwikkeld voor beleidsmakers, onderzoekers, zorgverleners en andere betrokkenen bij de preventie van kwetsbaarheid bij ouderen.

Soorten kwetsbaarheid

Uit het onderzoek blijkt dat er 4 soorten kwetsbaarheid bestaan: fysieke, psychische, cognitieve en sociale kwetsbaarheid. Voldoende bewegen heeft een positief effect op alle soorten kwetsbaarheid. Extra aandacht is nodig voor de groep oudere mensen met een lage opleiding die vaker kwetsbaar is.

Generatieverschillen

De generatie ouderen van de toekomst is anders dan de generatie ouderen van nu. Zo roken de ouderen van straks minder dan de ouderen van nu, maar bewegen ze minder. Om met die verschillen rekening te houden is een generatiebewust beleid aan te bevelen, stelt het RIVM.

Bron: Waardigheid en trots.nl

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...