Even Buurten ontvangt ZonMw-Parel

10 november 2015

ZonMw-Parel

Het project Even Buurten ontving op dinsdag 10 november 2015 tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ een ZonMw-Parel van ZonMw-directeur Henk Smid. Mirjam de Leeuwe van gemeente Rotterdam, onderzoeker Anna Nieboer en spil Brigitte Kruik namen de prijs in ontvangst. Het Rotterdamse project krijgt de prijs omdat het de sociale samenhang in de wijk bevordert.

Langer zelfstandig thuis

Door de sociale samenhang in de wijk kunnen ouderen langer zelfstandig wonen in hun eigen huis, een ontwikkeling die naadloos aansluit op de hervormingen in de langdurige zorg. Even Buurten is uitgevoerd door de gemeente Rotterdam en is gefinancierd vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw.

Even Buurten ontvangt ZonMw-Parel
Henk Smid reikt Parel uit aan Mirjam de Leeuwe, Anna Nieboer en Brigitte Kruik

Ondersteuning informele netwerk

Even Buurten helpt ouderen boven de 70 jaar om langer zelfstandig te blijven wonen in hun eigen buurt. Deze ouderen lopen in het dagelijks leven soms tegen problemen aan, die ze niet zelf op kunnen lossen. Met een beetje ondersteuning van de mensen om hen heen – het informele netwerk – kunnen zij toch nog goed functioneren.

Spillen en sleutelfiguren

Professionals (‘spillen’) van Even Buurten brengen hen in contact met buurtbewoners (‘sleutelfiguren’) en eventueel vrijwilligers. Zij helpen de oudere door bijvoorbeeld een boodschap te doen, iemand naar de dokter te brengen of samen een kop koffie te drinken. Zo nodig verwijst de spil de oudere naar een professionele zorgverlener, zoals de huisarts of wijkverpleegkundige.

Ingebed in Rotterdamse wijkteams

Na onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de spillen erg tevreden zijn over hun werkzaamheden. ‘Ouderen zijn er écht mee geholpen’, zegt Brigitte Kruik (48), ruim twee jaar spil in Rotterdam. ‘We leren ze uitgaan van het positieve: wat kan ik – met een beetje ondersteuning - nog wél?’ Ook andere zorgprofessionals zijn enthousiast en ervaren de samenwerking met de spillen als heel positief. Ten slotte blijkt dat de werkzaamheden van de spil ook van belang zijn voor het welzijn van ouderen.

Inmiddels maakt Even Buurten structureel onderdeel uit van de werkwijze van 12 Rotterdamse wijkteams. In nog 30 andere wijken wordt onderzocht hoe de methodiek toegepast kan worden. Ook in Groningen en Zeeland lopen projecten volgens de Even Buurten-aanpak.

De ZonMw-Parel

De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De grootste opdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...