Succesvol project Even Buurten breidt uit

30 mei 2016

Naar meer sociale samenhang in de wijk

Even Buurten ontwikkelt het komende jaar 2 nieuwe instrumenten: een analysetool voor integrale (wijk)teams en een e-learningmodule voor de ‘spilmedewerkers’. Dit wordt mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMW. Hiermee kan dit succesvolle programma, gericht op de sociale samenhang in de wijk, zich verder uitbreiden.

Even Buurten spil Dora Visser en Mevrouw HeerschapEven Buurten brengt ouderen via ‘spilmedewerkers’ in contact met buurtbewoners en eventueel vrijwilligers en schakelt zo nodig professionele ondersteuning in. Via spil Raymon raakte mevrouw Heerschap (74) bijvoorbeeld in contact met Dora. ‘Samen met Dora pak ik weer van alles op. We zijn nog niet zo lang samen, maar ik zou haar nu al niet meer willen missen,‘ vertelt ze daar zelf over (pdf).

Even Buurten maakt structureel onderdeel uit van de werkwijze van 12 Rotterdamse wijkteams. Ook in andere wijken wordt gekeken hoe de methodiek toegepast kan worden. GENERO is het regionale ouderen netwerk dat zich inzet voor innovatieve projecten voor ouderen in de regio en is samen met de gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en hogeschool partner van het project. Ook in andere gemeenten in Nederland en instellingen wordt Even Buurten ingevoerd, zoals in een woonzorgcentrum in Hoogeveen.

Nieuwe instrumenten

Even Buurten ontwikkelt 2 nieuwe tools. De Integrale Wijkaanpak (IWA)-tool is een analyse-instrument voor integrale (wijk)teams, hun leidinggevenden en beleidsmakers. Hiermee worden randvoorwaarden voor het werken aan een integrale wijkaanpak voor professionals inzichtelijk gemaakt. Ook komt er een e-learningmodule gericht op de competenties van ‘spil-zijn’. Hiermee wil Even Buurten de methodiek ook bruikbaar maken voor professionals in andere gemeenten. Movisie adviseur Els Hofman

Movisie adviseur Els Hofman: 'Het bijzondere van Even Buurten is dat het geen medische insteek heeft zoals veel zorgketens, maar echt uitgaat van de leefwereld van ouderen. Juist daarom zijn ouderen én zorgprofessionals er ook zo enthousiast over.'

Oproep voor gemeenten

Kan jouw gemeente wel wat ondersteuning gebruiken bij het werken met een integrale wijkaanpak binnen de wijkteams? Even Buurten kan je op basis van de ervaringen binnen het project helpen bij de zoektocht naar meer eigen kracht en informele netwerken in de wijk. Per gemeente zoekt het projectteam 1 à 2 integrale wijkteams. Deze teams ontvangen workshops waarin wordt  nagegaan welke randvoorwaarden op verschillende niveaus nodig zijn om te komen tot een integrale wijkaanpak binnen het wijkteam. Interesse? Neem contact op met dr. Hanna van Dijk (hanna.vandijk@bmg.eur.nl).

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...