Vrijwilliger voor Alzheimerpatiënt: 'Haar onrust en boosheid verdwenen vaak weer als we even samen waren'

14 juni 2016

Onlangs stelden we bezoekers van BeterOud de volgende vraag: wat doe jij om een dag in het leven van mensen met dementie of Alzheimer nét wat mooier te maken? We kregen prachtige reacties, waaronder deze van Ria Heshusius. Ze vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger voor een vrouw met Alzheimer.

'Al 11 jaar bezoek ik een mevrouw van (nu) 78 jaar met Alzheimer. Toen zij en haar man de diagnose Alzheimer kregen, heeft haar man meteen ondersteuning gevraagd voor hemzelf, haar mantelzorger en echtgenoot, zodat hij af en toe zijn hobby kon gaan uitoefenen en op een mooie zomerdag kon gaan fietsen. Mevrouw leerde mij goed kennen en wij gaan soms wandelen, ik lees haar verhalen voor (remiserend) en ga af en toe met haar kleding voor haar kopen. Soms kochten wij een cadeautje voor de verjaardag van haar man. Dat vond en vindt ze geweldig, omdat ze zelf niet meer echt kan beslissen, maar door een kleine hint weet ze toch nog aan te geven, wat haar man leuk zou vinden.

Zo genieten er 3 mensen: de vrouw met Alzheimer, die iets kan geven dat ze zelf uitgekozen heeft, de echtgenoot, die weer een echte verrassing krijgt en de vrijwilligster, die twee gelukkige mensen ziet!

De echtgenoot is 3 jaar geleden plotseling overleden en omdat haar kinderen verder in het land en in het buitenland wonen, ben ik de eerste en moeilijke tijd na het overlijden van haar man veel bij haar geweest. Ik was dan toch het vertrouwde gezicht en samen konden we praten over haar man. Haar onrust en boosheid verdwenen vaak weer als we even samen waren. Het was allemaal moeilijk te begrijpen voor haar, ook omdat ze veel vergat van wat er plotseling was gebeurd.

'Haar onrust en boosheid verdwenen vaak weer als we even samen waren.'

Toen het thuis, ook met behulp van thuiszorg niet meer goed ging en niet langer verantwoord was, werd ze opgenomen in een beschermde woonomgeving. Daar was het de eerste tijd heel moeilijk voor haar (vreemde omgeving, niet naar buiten mogen en veel boosheid). Ik kwam enkele keren per week en samen met mij, gingen we naar het kerkhof van haar man. We wandelden veel en ineens was ik haar 'vriendin, die ze nog kende van de lagere school, toen ze nog bij papa en mama thuis woonde', zoals ze nu steeds tegen anderen zegt.

Kortom, hoewel alle beelden en gebeurtenissen van de laatste jaren weggevallen zijn (zelfs haar laatste woonplaats en het overlijden van haar man is ze al vergeten), lacht ze blij als ik binnenkom. Dan praten we weer samen over vroeger (ik ken de verhalen natuurlijk allemaal al heel, heel goed), halen 'herinneringen' op over haar broers en zussen, maken een steeds kleiner wordend wandelingetje, kijken samen voor de 100e keer naar de foto’s van haar (klein)kinderen en familie… Bij het afscheid kust ze mij heel dankbaar en vraagt, of ik gauw weer terugkom. Kortom: na afloop is onze dag weer vol en kleur!

'Na afloop is onze dag weer vol en kleur!'

En als ze mij straks misschien niet meer herkent, zal ik blijven komen, zolang ik voel dat ze het prettig vindt! Het zal heel moeilijk worden als ik afscheid van haar moet gaan nemen. Ik zal haar humor gaan missen, maar ook de steeds terugkerende verhalen over haar ouders, broers en zussen. Over het zware werken van vroeger, maar ook dat mooie lichtje in haar ogen, dat opvlamt als we elkaar ontmoeten...'

Wat zijn jouw ervaringen?

We vinden het nog steeds leuk om reacties te ontvangen. De mooiste delen we op onze website en op social media:

Wat doe jij om een dag in het leven van mensen met dementie of Alzheimer nét wat mooier te maken?

Stuur jouw verhaal op via info@beteroud.nl, laat hieronder je reactie achter of deel je verhaal met ons op Facebook.

Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...