Dementievriendelijke gemeente binnen bereik

18 september 2017

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag en dan wordt het e-learning pakket ‘De dementievriendelijke gemeente’ gepresenteerd. Het is een interactieve lespakket, waarin werknemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) leren hoe ze hun supermarkt, café en kapsalon dementievriendelijk kunnen maken.

beter-oud-ontwikkelaars-e-learning-mbo-dementie-dementievriendelijk-gemeente

Professionele Mens

Het bureau De Professionele Mens ontwikkelde het e-learning pakket op initiatief van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het lesmateriaal is samen met ‘the crowd’ gemaakt: 90 meelezers uit het werkveld werkten eraan mee. ZonMw subsidieerde het project.

Onderzoek Alzheimer Nederland

Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat één op de vijf mensen een vorm van dementie krijgt. Een half miljoen mensen zullen over twintig jaar met dementie deelnemen aan de samenleving. Dat is een verdubbeling van een half miljoen ten opzichte van nu. Ook komt dementie vaker voor bij jonge mensen en daarmee neemt de kans toe dat je iemand met dementie tegenkomt. Dit roept vragen op, zoals:

  • Hoe om te gaan met deze substantiële bevolkingsgroep?
  • Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop?
  • Hoe zorg je ervoor dat ook mensen met dementie zich in jouw café of restaurant veilig en prettig voelen?
  • Hoe ga je professioneel en plezierig met dementerende mensen om?

Dementievriendelijke gemeente

Zodra MKB-ers in hun opleiding hulp krijgen bij bovenstaande vragen, dan is een dementievriendelijke gemeente vanzelf binnen bereik.  bovedit in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik.

Lespakketen voor mbo-leerlingen

De lespakketten bestaan uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en opdrachten. De e-learning is kosteloos en online te volgen via de website van De Professionele Mens.
Er zijn vier e-learning pakketten, namelijk supermarkten, winkels, horeca en persoonlijke verzorging. De e-learning is bedoeld voor mbo-leerlingen, maar is ook bruikbaar voor mensen die in deze bedrijven werken.

Meer weten?

Op 21 september wordt het e-learning pakket gepresenteerd op de MBO Utrecht (9.00 - 12.00)  en MBO Albeda in Vlaardingen (13.00 -17.00). Voor meer informatie over de presentaties kun je contact opnemen met Mieke Hollander via de e-mail of bel  06 20 68 73 96. Voor meer informatie over het e-learning pakket kun je terecht bij Manon Straatman via de e-mail of bel 06 51188470.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...