Mantelzorgers ervaren dementie met Dementiebril

03 september 2015

Het Trimbos-instituut ontwikkelt een simulatie voor een 'virtual reality-bril' om mantelzorgers te laten ervaren hoe het is om dementie te hebben: de Dementiebril.

Begrip

Ruim 180.000 mensen met dementie wonen thuis dankzij de hulp van mantelzorgers. De zorg voor de naaste met dementie kan stressvol zijn, met name door veranderend gedrag. Met de Dementiebril kruipen mantelzorgers in de huid van iemand met dementie. Zij ervaren op deze manier waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. Doel is om mantelzorgers de emoties van iemand met dementie te laten ervaren en zo het begrip voor hun naaste met dementie te vergroten en stress te doen afnemen.

E-learning

Aan de simulatie op de bril is een e-learning gekoppeld, waarin mantelzorgers stilstaan bij wat zij beleefd hebben in de simulatie. Dit maakt hen bewust van hun eigen houding richting hun naaste met dementie. De Dementiebril is gebaseerd op de dementiesimulator Into D’mentia en wordt in samenspraak met mantelzorgers ontwikkeld.

Testversie

Een testversie van de Dementiebril is in het najaar gereed, en wordt in 2016 getest bij een groep van 40 mantelzorgers van mensen met dementie. Naar verwachting zal de Dementiebril eind 2016 gereed zijn voor breed gebruik.

Het Trimbos-instituut ontwikkelt de Dementiebril in samenwerking met Stichting Into D’mentia, Coolminds en IJsfontein. De Dementiebril wordt ontwikkeld dankzij een subsidie van Alzheimer Nederland en het PGGM Stimuleringsfonds.

Bron: Trimbos

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...