Ervaringen en ambities Deltaplan Dementie op Jaarevent 2015

03 november 2015

Tijdens de Netwerkbijeenkomst Landelijk Netwerk Dementie op 14 oktober werd op dezelfde locatie het Deltaplan Dementie Jaarevent 2015 georganiseerd. Zo’n 250 bezoekers, afkomstig uit de zorg, de medische wereld, de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid, ontmoetten en inspireerden elkaar. Leden van het Deltaplan bespraken hun ervaringen en deelden hun ambities.

Volle zaal Deltaplan Dementie

Leidende vragen waren: Wat is er bereikt, ruim een jaar na de lancering van het Deltaplan Dementie? Waar zetten we ons het komende jaar voor in? En hoe betrekken we daar de leden bij? NOS-presentatrice Aldith Hunkar presenteerde de vragen op prikkelende wijze.

Kracht van samenwerken

Marijke Vos, de nieuwe voorzitter van Deltaplan Dementie, opende het event en benadrukte de kracht van samenwerken. Iris Sommer, commissievoorzitter van het onderzoeksprogramma Memorabel, en Edvard Beem, portefeuillehouder onderzoek in het Deltaplan Dementie, praatten de aanwezigen bij over de onderzoeken die het afgelopen jaar in het kader van het Deltaplan Dementie gerealiseerd zijn. Beiden benadrukten dat de resultaten direct worden doorgevoerd in de dagelijkse praktijk.

Bestuurslid Robbert Huijsman maakt zich sterk voor het verbeteren van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Het schiet nog niet hard op, was zijn conclusie, ondanks dat er het afgelopen jaar hard aan is getrokken. Wachten we op het geld of beginnen we en zien we wel of er geld komt? Huijsman gaat voor het laatste. Het praktijk-verbeterprogramma dementie beschrijft de ambitie ‘dat iedereen in 2018 werkt volgens de Zorgstandaard Dementie’. Huijsman ondersteunt deze ambitie. De Dementiebrief van de staatssecretaris stemt hem blij. De kunst is om nu met elkaar te beginnen.

Marco Blom is binnen het Deltaplan Dementie verantwoordelijk voor ‘een dementievriendelijke samenleving’. Samen met Rob Wolvekamp (PGGM en projectleider ‘Dementievrienden’) zet hij de plannen voor 2016 uiteen. Julie Meerveld van Alzheimer Nederland werd op het podium uitgenodigd om de campagne ‘Dementievrienden’ toe te lichten. Doel is om een miljoen mensen te bereiken, hen kennis en begrip over dementie bij te brengen en te activeren om met elkaar te zorgen dat mensen met dementie zich geaccepteerd en gesteund voelen.

Onder de bezoekers van de bijeenkomst heerste het gevoel dat er iets gebeurt. Er is trots over de tot nu toe bereikte resultaten, maar ook discussie over het feit dat er te veel gepraat en te weinig gedaan wordt.

Eén ding is zeker: iedereen is begaan met het onderwerp dementie en met elkaar willen we het verschil maken.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...