Deelnemers aan SamenOud voelen zich gezonder

20 december 2016

SamenOud laat ook op de lange termijn bemoedigende resultaten zien. Bij ouderen die individueel werden begeleid door een casemanager daalde het aantal én de ernst van de gezondheidsproblemen die ze ervoeren. Ze voelden zich gezonder en zelfredzamer, en hun behoefte aan zorg werd minder complex. De totale zorgkosten bleven gelijk.

SamenOuderen vinden dat ze betere zorg krijgen

SamenOud begon in 2012 met zo’n 1500 ouderen in Stadskanaal, Veendam en Pekela. Vanaf dat moment is er steeds onderzoek gedaan naar de resultaten van deze nieuwe vorm van zorgverlening. Al in het eerste jaar bleek duidelijk dat ouderen die meedoen met SamenOud zich veiliger en geborgen voelen. Ze vonden dat ze betere zorg kregen, terwijl de kosten voor zorgverzekeraar, zorgkantoor en gemeenten gelijk bleven.

Factsheet met opbrengsten SamenOud
In de factsheet staan alle opbrengsten. Download factsheet (pdf).

Vinger aan de pols geeft veilig gevoel

Inmiddels zijn ook de uitkomsten na drie jaar bekend. En die zijn overwegend positief. Dankzij individuele begeleiding kan de casemanager op tijd ingrijpen bij beginnende gezondheidsproblemen. Daardoor hebben ouderen minder gezondheidsklachten, zitten ze beter in hun vel en hebben ze het gevoel dat iemand een oogje in het zeil houdt.
Wel bleek dat nog niet alle deelnemers aan SamenOud optimaal profiteren van de individuele begeleiding. Om dat te verbeteren is maatwerk nodig, geen oudere is gelijk.

Zorgkosten stijgen niet

De totale kosten (Zvw, AWBZ en Wmo) voor alle ouderen die meedoen aan SamenOud zijn van 2012-2015 niet gestegen. En vergeleken met de kosten van de Zorgverzekeraar voor álle 75-plussers stijgen de kosten voor deelnemers aan SamenOud de eerste jaren minder.

Ouderen, zorgverleners en bestuurders van de betrokken organisaties zijn dan ook tevreden over de resultaten. Die sterken hun geloof in integrale ouderenzorg op basis van SamenOud en het gunstige effect ervan voor kwetsbare ouderen. Al eerder bleek ook staatssecretaris Van Rijn een fan van het project.

Bekijk de factsheet (pdf) of lees het volledige onderzoeksrapport (pdf) 'Uitkomsten van SamenOud: voor ouderen, kwaliteit van zorg, zorggebruik en kosten na 12, 24 en 36 maanden'.

En verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...