Laagdrempelige activiteiten voor 50-plussers door buurtsportcoach

26 augustus 2015

Buurtsportcoach met 50-plussers

Hoe houd je 50-plussers langer actief in de maatschappij? Volgens Den Bosch en andere gemeenten speelt een buurtsportcoach daarbij een belangrijke rol. 4 sportcoaches organiseren in verschillende wijken in Den Bosch laagdrempelige activiteiten voor ouderen. Door samen te bewegen in de wijk werken ouderen niet alleen aan hun gezondheid, maar ook aan sociale contacten.

Buurtsportcoach

In het kader van het programma Sportimpuls van ZonMw, is een magazine gemaakt over de rol van de buurtsportcoach. Buurtcoaches Ilvie van Schijndel (Den Bosch) en Katelijn Hertogs (Hilversum) vertellen in een interview (pdf) over hun ervaringen met de activiteiten voor ouderen.

je ziet ze echt helemaal opfleuren als ze er weer even uit zijn

Van Schijndel vindt het leuk om te zien dat ze mensen helpt die weinig sociale contacten hebben en moeite hebben om de eerste stap te hebben. Door haar activiteiten helpt ze de ouderen bewegen en weer in contactt te komen met leeftijdsgenoten: 'je ziet ze echt helemaal opfleuren als ze er weer even uit zijn'.

Inactieve 50-plussers bereiken

De 2 buursportcoaches laten zich inspireren door beweeginterventies als GALM en collega’s in andere gemeenten. Ook houden ze contact met huisartsen, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners. Zij kunnen de patiënten naar de buurtsportcoaches doorverwijzen.

het bereiken van inactieve 50-plussers is een stuk lastiger dan het informeren van kinderen

Van Schijndel heeft ook contact met de wijkcentra en het wijkplein, maar ‘het bereiken van inactieve 50-plussers is een stuk lastiger dan het informeren van kinderen’.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...