Burgerinitiatief: Stadsdorp Zuid

20 februari 2017

Als ouderen zelf het heft in handen nemen, gebeuren er mooie dingen. Tijdens het congres Een nieuwe generatie ouderen(zorg) was er aandacht voor inspirerende voorbeelden. Zoals StadsdorpZuid in Amsterdam.

Doel: prettig ouder worden

StadsdorpZuid in Amsterdam is een inspirerend voorbeeld waarbij ouderen zonder bemoeienis van de gemeente of een organisatie een hele infrastructuur voor ouderen hebben ingericht. De doelstelling van StadsdorpZuid luidt: 'prettig ouder worden, actief blijven zo lang het kan en waar mogelijk een steun zijn voor elkaar'. Dat doen ze met een reeks aan activiteiten en initiatieven. Met borrel-kringen, uiteten-kringen, milieu-kringen, wandelkringen, noem maar op. Het stadsdorp is georganiseerd in buurtkringen. Als iemand een tijdje niet gesignaleerd is, gaat een van de leden bellen.

Zorgsupporter

Veel is gericht op gezelligheid maar het ook om nabuurschap en hulp. Zo zijn er tabletcursussen en is er sinds kort een proef met de Zorgsupporter. Deze Zorgsupporter staat leden bij in het vinden van hulp. Bestuurslid Mary van Vucht legt uit: 'Iemand die je kunt bellen in een acute situatie als een valpartij. Die je helpt het allemaal te regelen, zodat het crisisgevoel verdwijnt.' Maar de Zorgsupporter neemt niet de zorg over. Van Vucht: 'We willen niet het afvalputje van de zorg of van de gemeente zijn. Wij gaan geen zorg overnemen, wij zijn geen zorggroep.'

In 2009 nam Jacques Allegro het initiatief voor het stadsdorpZuid. Inmiddels zijn er in heel Amsterdam een stuk of 20 Stadsdorpen, voornamelijk voor ouderen. De coöperatie stadsdorpZuid staat op eigen benen, dankzij lidmaatschap van 10 euro per maand en bijdragen van een aantal fondsen. Er is een coördinator parttime in dienst. Inmiddels zijn er 400 leden (dat is een kwart van alle 1600 65+-ers die in de wijk wonen). Het oudste lid is 100.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...