Beter Oud in Amsterdam

18 september 2017

Het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen neemt sterk toe en daarmee stijgt ook de zorgvraag. Dat vereist nieuwe werkwijzen van zorg en ondersteuning. Om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn, is
samenhangende eerstelijnszorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen hard nodig. Hoe komt integrale samenwerking van de huisarts, verpleging/verzorging, wonen en maatschappelijk werk tot stand? En
hoe kun je deze werkwijze duurzaam bekostigen? Om daarop antwoord te geven, is het project ‘Beter Oud in Amsterdam’ gestart.

Download hier het volledige artikel.

beter-oud-amsterdam-poh-eerstelijns-ouderen-zorg

Project 'Beter Oud in Amsterdam'

In het project 'Beter Oud in Amsterdam' gaan drie organisaties actief in zorg en welzijn na hoe integrale zorg tot stand komt en structureel kan worden gefinancierd. Het gaat om het Ben Sajet Centrum, SIGRA en de 1e Lijn Amsterdam. Vier gezondheidscentra in Amsterdam zijn bezig met het implementeren van integrale eerstelijns ouderzorg in de praktijk. Het gaat om de huisarts, POH'ers, wijkverpleegkundigen en vier ervaringsdeskundigen.

Integrale ouderenzorg

Kwetsbare ouderen belanden vaak onnodig op de spoedeisende eerste hulp of in het ziekenhuis. Na een ziekenhuisopname ervaren kwetsbare ouderen achteruitgang in hun functioneren. Ze moeten eerder worden geïdentificeerd in de thuissituatie en integrale ondersteuning kan daarbij helpen. De samenhangende zorg wordt integrale eerstelijns ouderenzorg' genoemd.

Samenwerking

De huisarts, POH'ers en wijkverpleegkundigen dienen naast structurele onderlinge afstemming ook de samenwerking met andere zorgverleners aan te pakken. 

Resultaten

Op 8 februari 2018 organiseren het Ben Sajet Centrum, SIGRA en de 1e Lijn Amsterdam een slotconferentie. Alle opbrengsten, bevindingen en ervaringen van het project 'Beter Oud in Amsterdam' worden daar gedeeld. Alle bevindingen en 'geleerde lessen' presenteren ze in de vorm van een praktische handreiking voor huisarts- en gezondheidspraktijken.

Lees ook:

 

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...