AutoMaatje rijdt ook ouderen overal heen

16 december 2016

Meneer Stoker (70) heeft een hersenbloeding gehad. Toch gaat hij er regelmatig op uit. Met de auto en een vaste chauffeur, dankzij het project AutoMaatje. De ANWB lanceerde dat project begin 2015 in Barneveld en Woerden. Daar bleek het zo succesvol dat AutoMaatje nu landelijk gaat.

Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan de samenleving. Met die ambitie startte de ANWB begin 2015 ANWB AutoMaatje, een vervoersservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder-mobiele plaatsgenoten vervoeren. Te beginnen in Barneveld en Woerden.

Beide pilots waren een groot succes, voor de vrijwillige chauffeurs, hun passagiers, gemeenten en de betrokken sociaalwerkorganisaties, waaronder Welzijn Barneveld. In 2016 brachten 80 vrijwilligers ongeveer 400 minder-mobiele dorps-en stadsgenoten ruim 4000 keer onder de mensen. AutoMaatje is inmiddels ook gestart in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen.

Naar verwachting volgen begin 2017 nog zes* gemeenten. Daarnaast is de ANWB in gesprek met tien andere gemeenten verspreid over Nederland. Daarmee is de landelijke uitrol van ANWB AutoMaatje een feit. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

AutoMaatje in Man bijt hond

Hoe belangrijk AutoMaatje is voor chauffeurs en passagiers is goed te zien in de vierdelige Man-Bijt-Hondserie ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’. Die laat goed zien dat zo’n rit meer is dan alleen vervoer. Het leidt vaak tot een goed gesprek of zelfs vrolijk gezang.

Meneer Stoker is een van de ouderen die samen met hun AutoMaatjes worden geportretteerd.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Mevrouw Knoop (90) woont alleen, net buiten het dorp. Acht jaar geleden overleed haar man, maar ze blijft veel ondernemen. In haar aflevering gaat ze met AutoMaatje naar het theater.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Mevrouw van de Bovenkamp, een pittige dame van 78. Vier keer per week eet zij bij verpleeghuis Ruimzicht. In deze aflevering verrast zij haar vriendin voor haar verjaardag.

Bekijk de video op YouTube (externe link).

De hele serie is te bekijken via manbijthond.tv. Voor meer informatie over ANWB AutoMaatje, www.anwb.nl/automaatje
* Dalfsen, Simpelveld, Amsterdam Nieuw West, Son & Breugel, Heemstede en Almere.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

  • 03-01-2019
  • Bas Oude Luttikhuis - Founder - MrWheelson - Maassluis

Wat een geweldig initiatief is dit. We zien bij http://https://MrWheelson.nl dat steeds meer auto's zijn uitgerust met 7 zitplaatsen. Veel moderne SUV's, crossovers en MPV's hebben tegenwoordig zo'n derde zitrij. Dat is perfect als je extra mensen mee wilt nemen, bijvoorbeeld voor een initiatief als AutoMaatje.

  • 22-12-2016
  • S. Ghijsen - lid WMO adviesraad - WMO adviesraad - Oostkapelle

Ouderen kunnen straks met elektrisch autootje op stap

EMTE elektrische auto

De EMTE supermarkten in Oostkapelle, Serooskerke en Zoutelande hebben het initiatief genomen om mensen met een elektrische auto te vervoeren.

Deze auto is niet alleen bestemd voor uw boodschappen bij de Emte. Voor dokter, fysio of familiebezoek is het ook beschikbaar!

Op maandag, dinsdag en vrijdag rijdt de auto in Oostkapelle en Serooskerke.

Op dinsdag en woensdag is de auto beschikbaar in Zoutelande.

Prijsindicatie: (kan inmiddels gewijzigd zijn):

Prijs per rit tot 3 kilometer: € 1

Prijs per rit boven de 3 kilometer: € 2

Mogelijk wordt het ooit kosteloos, aldus een van de supermarkt ondernemers in de PZC

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...