Wat hebben artsen aan de resultaten van het NPO?

29 februari 2016

Logo NTvG

650 samenwerkende partijen, 8 regionale netwerken en 75 projecten voor ouderen, dat zijn onder andere de resultaten van het Nationaal Programma Ouderenzorg. Maar wat hebben artsen in de praktijk hier nu aan? Welke lessen heeft het NPO geleerd die de moeite van het overnemen waard zijn? En wat moet je vooral niet meer doen?

De behoefte van de oudere patiënt centraal

Karianne Jonkers en Carla H. Bakker gaan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dieper in op de lessen die 8 jaar NPO hebben opgeleverd. Hun conclusie? Om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren moeten artsen de behoefte van de oudere patiënt centraal stellen.

Samenwerking en maatwerk

Daarbij moeten de benodigde zorg en ondersteuning tot stand komen binnen een team of netwerk. De kwetsbare oudere patiënt is niet gebaat bij algemene interventies en daarom is het bieden van maatwerk noodzakelijk. Dat zijn onder andere de lessen die we hebben geleerd van het 'Nationaal programma ouderenzorg', dat in 2008 begon. In de leergemeenschappen BeterOud worden de producten uit het NPO toepasbaar gemaakt en verder verspreid, ook onder professionals die tot nu toe niet betrokken waren. Dat kost wel tijd.

Lees het volledige artikel 'Artsen stellen behoeften van ouderen centraal' op de website van het NTvg.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...