Artsen bijgeschoold over zorg aan oudere patiënten

15 december 2015

Het Radboudumc gaat in 2016 personeel op de spoedeisende hulp door eigen geriaters bijscholen in zorg voor oudere patiënten. Volgens het Nijmeegs ziekenhuis gaan ouderen nog te vaak langs een hele rij artsen. Met de bijscholing wil het ziekenhuis voorkomen dat ouderen afgematter het ziekenhuis verlaten en dat er onnodige medische kosten worden gemaakt. Dat meldt de Gelderlander.

Uitgeput

Ouderen die op de spoedeisende hulp belanden, krijgen vaak te maken met verschillende artsen, specialisten en onderzoeken. Achteraf blijkt vaak dat niet alle onderzoeken nodig waren. Dit leidt niet alleen tot onnodige kosten, maar ook tot een urenlang noodgedwongen verblijf van de patïent in het ziekenhuis. Tegen die tijd is een patiënt al vijf, zes uur in het ziekenhuis en zo verward en uitgeput, dat er weinig anders op zit dan de patiënt toch maar op te nemen, zegt Marcel Olde Rikkert, hoofd geriatrie bij het Radboudumc. Naast hoofd geriatrie is Olde Rikkert ook hoogleraar, NPO-trekker en onder andere projectleider van het Easycare-TOS project.

Zorg voor ouderen

Volgens Olde Rikkert krijgt personeel op de spoedeisende hulp steeds meer te maken met zorg voor ouderen: 'Het afgelopen jaar is het aantal 70-plussers op de spoedeisende hulp met 10 procent gestegen. Dat is te véél om helemaal aan de vergrijzing toe te schrijven. We denken dat ook meespeelt dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen.' Op de spoedeisende hulp weet het personeel alles van fractuurletsel en traumachirurgie, door de bijscholing zijn ze straks ook beter opgeleid in zorg voor ouderen.

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...