Infographic: Een ander gesprek over eigen regie

20 april 2016

Hoe voer je een goed gesprek over gezondheid en eigen regie? In de praktijk valt dat niet altijd mee. Vilans en de Academische werkplaats Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc verkenden samen de mogelijkheden voor een 'ander gesprek' over gezondheid. De infographic 'Van ZZ naar GG: eigen regie en gezondheid' geeft praktische voorbeelden van methodieken om dit gesprek te voeren. En laat zien wat de ervaringen en inzichten van patiënten en zorgverleners zijn.

Download infographic (pdf)

Een goed gesprek

Zorgverleners vinden het soms lastig om een goed gesprek aan te gaan met mensen met een chronische ziekte of beperking over eigen verantwoordelijkheid op het gebied van gezondheid en eigen regie. Wie heeft welke rol als het gaat om de omslag van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag? Wat verwachten patiënten van hun zorgverlener? Vilans en de Academische werkplaats Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc verkenden samen de mogelijkheden voor een ander gesprek. Zij werden ondersteund door Bureau STBY.

Infographic eigen regie en gezondheid

Hoe kijken patiënten en zorgverleners naar gezondheid en gedrag?

Barbara de Groen, Senioradviseur bij Vilans: ‘De infographic laat zien hoe patiënten en zorgverleners naar gezondheid en gedrag kijken en wat hen helpt bij het nemen van eigen regie. De infographic is het resultaat van de verkenning en nodigt professionals, werkzaam in het medisch en sociaal domein, uit om een ander type gesprek te voeren als het gaat over eigen regie, gezondheid en gedrag.'

Verschillende methodieken voor een ander gesprek

Binnen de verkenning werden verschillende methodieken uitgeprobeerd om een ander gesprek te voeren met de patiënt. Een belangrijk kenmerk van het ‘andere gesprek’ is een combinatie van vragen en afbeeldingen. Barbara de Groen: 'We ontdekten dat een visuele aanpak helpt om het gesprek over eigen regie aangenamer en creatiever te laten verlopen. Door iemand in staat te stellen zijn verhaal op zijn manier te vertellen, creëer je een band die je met traditionele methodes moeilijk realiseert. Dat is misschien wel het belangrijkste resultaat van dit onderzoek. Samen praten over een mooie foto, is veel natuurlijker en daardoor prettiger voor beide partijen'.

Voor eerstelijns zorgverleners en wijkgerichte professionals

Huisartsen, praktijkondersteuners, sociale wijkteams en andere professionals, zoals maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen, welzijnswerkers en ouderenadviseurs kunnen de infographic Van ZZ naar GG: eigen regie en gezondheid (pdf) gebruiken ter inspiratie voor een ander gesprek met patiënten of cliënten over gezondheid en gedrag.

Bron: Kennisplein Chronische Zorg

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...