Video: uitvoeren van een lumbaalpunctie

Diverse studies hebben aangetoond dat liquor diagnostiek van grote waarde is voor het vaststellen van de ziekte van Alzheimer. Als gevolg hiervan wordt een lumbaalpunctie steeds vaker uitgevoerd in academische en perifere geheugenklinieken. Onder zorgprofessionals kan er terughoudendheid zijn om een lumbaalpunctie te verrichten bij neurodegeneratieve aandoeningen. Vanuit het Alzheimercentrum Amsterdam is er een educatieve video uitgebracht met als doel de lumbaalpunctie stap voor stap uit te leggen aan de hand van recente internationale aanbevelingen.

De video is bedoeld voor professionals die willen zien hoe een lumbaalpunctie uitgevoerd kan worden volgens de huidige stand van zaken. Tevens kan de video waardevol zijn voor wetenschappers die hun kennis willen vergroten over de manier waarop liquor wordt verkregen. Momenteel is er een animatie in ontwikkeling om patiënten te informeren over de lumbaalpunctie. Voor aanvullende achtergrond informatie wordt u verwezen naar de internationale aanbevelingen van Engelborghs et al.

Engelborghs S., Niemantsverdriet E., Struyfs H., Blennow K., Brouns R., Comabella M. Consensus guidelines for lumbar puncture in patients with neurological diseases. Alzheimers Dement. 2017;8:111–126. [PMC free article] [PubMed]

 

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...