NFU: Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra

NFU logo

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) bestaat uit 8 universitair medische centra (umc's). De umc’s dragen bij aan de verbetering van de gezondheidszorg door kennis te ontwikkelen, kennis toe te passen en kennis te verspreiden.

Wetenschappelijk onderzoek

De NFU begeleidt de centra en zorgt voor onderlinge afstemming tussen de umc’s. Zij brengen hun expertise in op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en hebben een stimulerende rol op het gebied van patiëntenzorg vanuit de bestaande onderwijs- en opleidingsregio’s. De NFU heeft een aantal thema’s aangewezen, zoals kinderoncologie, kwaliteit van zorg en ouderenzorg. Op het gebied van ouderenzorg spelen de umc’s in op veranderende behoeften van patiënten en organisaties waarmee ze samenwerken. Binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) hebben de umc’s het initiatief genomen om 8 regionale geriatrienetwerken op te zetten.

De NFU brengt projectoverstijgende conclusies van de NPO-projecten, voor zover bekend, in kaart op 6 thema’s en publiceert hierover in internetbrochures. Klik hieronder op één van de thema's voor meer informatie en de betreffende NPO-projecten.

NFU Publicaties

Herstelzorg: naar een snel herstel van het dagelijks functioneren

Verschillende projecten vallen onder ‘NPO Herstelzorg’, waarin wordt onderzocht hoe de zorg kan bijdragen aan het behoud en herstel van functioneren van kwetsbare ouderen na een (acute) ziekenhuisopname.
Ga naar Herstelzorg op de website van de NFU

Herstelzorgprojecten op BeterOud:

ICT: E-Health innovaties in het NPO

Het NPO heeft verschillende slimme E-Health innovaties en evaluaties opgeleverd die kunnen helpen bij betere en doelmatigere zorg. Ook zijn er ICT-innovaties ontwikkeld op het gebied van preventie en ter ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.
Ga naar ICT op de website van de NFU

ICT-projecten op BeterOud:

Vroegopsporing/screenen

Niet afwachten tot ouderen met problemen naar de praktijk komen, maar actief de ouderen opsporen bij wie complexe problemen te verwachten zijn. Dat is het doel van de verschillende projecten rond vroegopsporing binnen het NPO. Er zijn verschillende methoden van vroegsignalering in de huisartsenpraktijk mogelijk. De NFU biedt hulp bij de keuze en overzichtstabellen voor korte vroegopsporing in de huisartspraktijk en uitgebreide inventarisatie aansluitend op korte screening.
Ga naar Vroegopsoring/screenen op de website van de NFU

Vroegopsporingsprojecten op BeterOud:

Zorgplannen

Een zorgplan is een document met een overzicht van de problemen van de patiënt, de wensen, behandeldoelen en interventies. In verschillende projecten van het NPO is gewerkt met zorgplannen. De NFU heeft overzichtstabellen van de zorgplannen die zijn gebruikt in NPO-projecten, scholing en coaching in het kader van zorgplannen en digitale ondersteuning per project.
Ga naar Zorgplannen op de website van de NFU

Zorgplanprojecten op BeterOud:

Ouderenparticipatie: Oud of wijs – ervaringsdeskundige maakt het verschil in onderzoek naar ouderenzorg

Een belangrijke voorwaarde van het NPO was dat vernieuwende projecten binnen de ouderenzorg moesten worden uitgevoerd vanuit het perspectief van de ouderen. De brochure Oud of wijs (pdf) bevat ervaringen over het inzetten van ervaringsdeskundigen bij verschillende NPO-projecten.
Ga naar het nieuwsbericht op BeterOud.

In de brochure komen aan bod:

Onderwijs in het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO)

Ouderenzorg verdient extra aandacht in scholing. In veel NPO-projecten zijn daarom verschillende onderwijsproducten ontwikkeld, gericht op de ontwikkeling van competenties van diverse professionals.
Ga naar Onderwijs op de website van de NFU

Een greep van de projecten op BeterOud met onderwijsproduct:

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...