'Mondzorg bij ouderen' onderwijs voor verpleegkundigen en verzorgenden

01 juni 2015

De Hogeschool Utrecht (HU) en ROC Midden Nederland (ROC MN) gaan MBO en HBO zorgopleidingen helpen om het onderwerp ‘mondzorg voor ouderen’ in het curriculum op te nemen.

Om de mondzorg bij ouderen te verbeteren is bewustwording van zorgprofessionals belangrijk. Met subsidie van ZonMw zijn de Hogeschool Utrecht (HU) en het ROC Midden Nederland (ROC MN) gestart met het project ‘Mondzorg bij ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals’. Het doel van dit project is om de kennis en het bewustzijn van de verzorgenden en verpleegkundigen te vergroten over dagelijkse mondverzorging, het belang van goede mondgezondheid en vooral de consequenties van de slechte mondgezondheid en relatie met algemene gezondheid.

Er zijn twee manieren om die bewustwording te vergroten:

  1. onderwijs aan aankomende professionals en
  2. voorlichting aan huidige professionals.

1. Onderwijsmodule voor mbo-zorgopleidingen

Binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is al een onderwijsmodule ontwikkeld over mondverzorging van kwetsbare ouderen, voor gebruik binnen MBO zorgopleidingen. In dit nieuwe project worden MBO’s actief benaderd en geholpen met de implementatie van de module. Docenten worden geschoold in het gebruik hiervan. Op deze manier blijft aandacht voor mondzorg duurzaam verankerd in het onderwijs. De module wordt bovendien uitgebreid met evidence based voorbeelden en begrippen, zodat het pakket ook geschikt is voor HBO-onderwijs. Ook de HBO docenten worden bijgeschoold in het verzorgen en het implementeren van de module.

2. Voorlichting van zorgprofessionals

De andere doelgroep is de huidige zorgprofessional. Belangrijk is dat de bewustwording van aankomende professionals aansluit bij het werkveld. De informatie over het belang van goede mondgezondheid en vooral de relatie met de algemene gezondheid zal via verschillende wegen verspreid worden: nieuwsbrieven, congressen, symposia, beroepsverenigingen etc. Ook wordt een e-learning module voor verzorgenden / verpleegkundigen ontwikkeld en breed geïmplementeerd.

Het project 'Mondzorg bij ouderen; bewustwording onder zorgprofessionals' is op 1 december 2014 van start gegaan en heeft een looptijd van twee jaar. Neem voor meer informatie contact op met Sietske Dijkstra (sietske.dijkstra@hu.nl) of Fleur Verweij (fleur.verweij@hu.nl).

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...